Міністр Степанов вакцинував маму й тата. Україна не зупинить вакцинацію CoviShield (ВІДЕО)

У Європі використовують не той препарат, що у нас

Очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що вакцина проти коронавірусу AstraZeneca, яку використовують в Україні, безпечна. Міністр додав, що вже вакцинував своїх батьків.

Про це голова МОЗ заявив у студії програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, повідомляє Радіо ТРЕК.

– Я людина, яка зробила щеплення цією вакциною своїй мамі та тату. Яке ще потрібне підтвердження того, що ця вакцина є абсолютно безпечною? – заявив Степанов.

Коментуючи запитання щодо того, чому Україна не призупиняє вакцинацію препаратом AstraZeneca за прикладом європейських країн, міністр зазначив, що поки для цього не має медичних показань.

Також він закликав місцеву владу прискорити темпи вакцинації, якими не задоволені у міністерстві.

Епідситуація з поширенням коронавірусу в Україні стає напруженішою, проте досі країна не вийшла на 14 тис. вакцинацій на добу препаратом AstraZeneca/CovieShield. У МОЗ провину перекладають на регіони, а медики на місцях нарікають, що за понад два тижні вакцинації досі немає нормальної координації з лікарями, які готові щепитися.

Обіцяють, що процес піде швидше та злагодженіше з 22 березня, коли у лікарнях запрацюють кабінети щеплень.

Зрештою, україна не зупинить вакцинацію від коронавірусу препаратом AstraZeneca.

– Ці вакцини безпечні і ефективні. Давайте потім ви будете сварити мене, говорити, що все провалили, але нам потрібно зараз вакцинувати людей. Єдине прохання – припинити політизувати цю тематику, – заявив міністр охорони здоров`я Максим Степанов.

За його словами, ще півтора мільйона доз препарату AstraZeneca/CovieShield мають прибути в Україну до кінця місяця.

Багато європейських країн відмовляються від вакцини AstraZeneca/CovieShield нібито через утворення тромбів.

Проте наші медики кажуть, що Європа використовує препарат, виготовлений саме у Британії, а не в Індії.

 

А українців щеплюють вакциною індійського виробництва.

 

Крім того, дослідження тривають щодо конкретної партії вакцини.

Та й зв’язок між препаратом та летальними випадками не підтверджено.

Про це в ефірі політичного ток-шоу «Свобода слова» на ICTV заявив лікар-інфекціоніст, імунолог Федір Лапій.

Він зазначив, що країни ЄС використовують препарат, який через значний попит і великий дефіцит заборонено транспортувати за межі єврозони.

А от вакцину AstraZeneca Covishield, зареєстровану в Україні, не використовує жодна країна Євросоюзу.

– Призупинення використання AstraZeneca в ЄС стосувалося лише однієї партії. Йдеться про 1 млн доз вакцини, які доставили у 17 країн єврозони. Це нормально, коли є такі сигнали, і ті чи інші органи ухвалюють рішення про призупинення використання, – розповів експерт.

Федір Лапій зауважив, що йдеться про 37 летальних випадків по всьому Євросоюзі на 17 мільйонів використаних доз. І причинно-наслідкові зв’язки поки ще невстановлені.

Те, що вакцина від коронавірусу AstraZeneca не пов’язана з утворенням тромбів, уже підтвердили і у ВООЗ.

У Всесвітній організації охорони здоров’я заявили про відсутність задокументованих смертей внаслідок вакцини проти коронавірусу AstraZeneca, а також зв’язку між препаратом та утворенням тромбів.

Про це повідомила головна наукова співробітниця ВООЗ Сумія Свамінатан. У ВООЗ запевняють, що попри те, що країни почали відмовлятися від вакцини AstraZeneca для вивчення можливих побічних ефектів, у світі не зафіксували жодного смертельного випадку внаслідок вакцинації проти коронавірусу.

Голова ВООЗ зазначив, що рішення про припинення застосування вакцини AstraZeneca – це рутинна практику. Таке рішення країн показує, що система нагляду працює і є ефективний контроль.

Натомість вакцину AstraZeneca Covishield вже зареєстрували Велика Британія і Канада. Процес вакцинації цим препаратом не зупинявся.

Канада вважає препарат безпечним, в уряді не вбачають ризиків у застосуванні вакцини AstraZeneca для масового щеплення проти коронавірусу і продовжать її застосовувати. Про це під час пресконференції у Монреалі заявив прем’єрміністр Канади Джастін Трюдо. За його словами, канадські фахівці уважно стежать за тим, що відбувається із конкретною партією вакцини, яку використовують у Європі.

Він також повідомив, що його мати, 72-річна Маргарет Трюдо зробила щеплення проти коронавірусу. Прем’єр-міністр додав, що й сам охоче вакцинується, але не випереджатиме свою чергу.

З початку кампанії в Україні першу дозу вакцини AstraZeneca/​CovieShield отримали 62 083 людини.

Можливі реакції на вакцину Covishield AstraZeneca

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень