«Хотілося служити людям. Але робота має бути оплачена», - звільнений зі швидкої Рівного лікар

Лікар станції невідкладної допомоги Рівного Володимир Квітко розповів Радіо Трек, що його допекло і змусило звільнитися з роботи

Опублікована у соцмережі Фейсбук заява про звільнення з роботи лікаря Володимира Квітко набрала широкого розголосу. На сайті Радіо Трек її можна було прочитати у матеріалі   Кошмар і Розпач на Швидкій допомозі Рівного («103»)

Нам вдалося поспілкуватися з Володимиром Квітком. Він пояснив, що його підштовхнуло до такого кроку:

У моєму випадку останньою краплею стало те, що я дізнався, що нам не доплачують кожному з лікарів приблизно по 1,5-2 тисячі гривень, а кожному з фельдшерів - від 1 до 1,5 тисячі. А за ці гроші купують собі квартири, наприклад, чи ще щось. А нам кажуть, що вони роблять все можливе і неможливе, щоб забезпечити нас зарплатами. 

Володимир Квітко - лікар І категорії, який має 27 років стажу роботи. І його зарплата це

3600 гривень окладу, плюс 60% окладу - доплата за стаж, та 200 гривень - за категорію. Виходить, що нараховують близько 6000 гривень. Оклад передбачає певну кількість відпрацьованих годин.

 

Втім, зазвичай, більшість лікарів на швидкій працює на півтора окладу, то, відповідно, набігає трохи більше. Плюс є доплата за нічні чергування. Але ще й чимало з нарахованого вираховують.

За словами Володимира Квітка, його не звільнили за тією заявою, яку він поширив у Фейсбук

Спочатку придумали таку штуку, що начебто нарахували мені зайві відпускні, щоб не звільняти мене за тією статтею, за якою я вимагав ( за згодою сторін). То вони пішли протиправним шляхом і звільнили мене за прогул. Вже прислали про це офіційний лист.

 

Заяву на звільнення з 1 червня я написав під час відпустки - 17 травня ( у відпустку пішов з 12  і до 31 травня, про що розписався у відділі кадрів). Тож 31 травня було останнім днем моєї відпустки. І з 31 травня мене звільнили за прогул. Це взагалі виходить за всякі норми і межі. Але так воно є.

Володимир Квітко каже, що йому надійшов лист про те, що його заяву розглядає комісію, і що заява некоректно складена, тому за нею не можна звільнити. Втім, медик вважає, що це незаконно. Адже у заяві є написано все, що вимагає закон, кому заява призначена, від кого, суть її, дата і підпис.  

Володимир Квітко зауважує:

Стосовно довжини тексту заяви... Законодавство не вимагає від мене пояснення причин звільнення. Але воно не проти, якщо я вказую причини. Тобто весь той текст – це було вказання причин звільнення.

 

Але, коли заяву розглядала комісію, вказала, що я не навів приклади порушень трудового законодавства. Хоча, згідно з законодавством, я не повинен наводити приклади.

Радіо Трек Володимир Квітко назвав приклади грубих порушень трудового законодавства, які трапляються на станції невідкладної допомоги Рівного:

Якщо з 15 чергувань мені 13 ставлять чергування вночі, то це вже є грубим порушенням законодавства. Тому що неминуче трапляється дві-три ночі підряд. А, згідно з трудовим законодавством, після нічного чергування має бути дві доби відпочинку.

 

Вони цими нічними чергуваннями, до речі, загнали лікаря швидкої Шевцову на той світ. У неї був онкопроцес, а вони ставили їй з 16 чергувань, які треба на оклад, 16 нічних. Кожна ніч – це удар по імунітету. І вона не встигла допрацювати до пенсії. Вони просто прикопали її своїми графіками, які пишуться для обраних.

 

Наприклад, є кілька людей, які працюють на швидкій у понеділок середу, четвер тільки вдень і тільки у першу зміну. Тобто щоб забезпечити цей графік для них, комусь треба графік поламати. Це треба або 18 людям поламати графік, або одній людині 18 разів поламати.

 

Тобто якщо людина працювала день, то наступний раз повинна працювати ніч. Але той обраний так не працює, бо звик працювати тільки вдень. А його ніч мусить хтось інший відпрацювати. Значить комусь поставлять його нічне чергування і заберуть денне.

Володимир Квітка не пішов на іншу роботу. Оскільки він  пенсійного віку, то просто перебуває на заслуженому відпочинку.  

Я зараз малозабезпечений пенсіонер. І мені ще не доплачують приблизно 15% до пенсії, тому що я не отримав на руки трудову книжку і не пішов у Пенсійний фонд. А трудову книжку я не можу отримати зі швидкої, тому що там шантажують.

Володимир Квітка не каже, чи буде судитися через незаконне, за його словами, звільнення. І додає:

Мене завжди цікавила робота. Якщо говорити пафосно, хотілося служити людям. Але будь-яка робота має бути оплачена. Але коли дізнаєшся, що у тому ж Луцьку медики швидкої отримують на 40% більше, і відповідно, у них буде більша пенсія, це гнітить.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень