Заручники бюрократії. Медики санчастини у Вараші залишились без з/п. Чекати доведеться довго (ФОТО)

Через бюрократичні процедури, каже головний медик краю

Сьогодні, 26 червня, у Вараші працівники державного закладу «Спеціалізована едико-санітарної частини №3» вийшли на попереджувальну акцію протесту.

Як пишуть місцеві ЗМІ, медики вимагають негайно розв'язувати питання з виплатою заробітної плати та подальше фінансування санчастини.

У разі ж, якщо Уряд України не зверне увагу на проблеми медиків — лікарі обіцяють вдатися до кардинальніших методів, аж до голодування та припинення надання медичної допомоги.

Очільник медицини краю Олег Вівсянник

Як сталося так, що на цей мед заклад нині немає коштів, пояснив очільник обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник:

- Проблема полягає у тому, що з квітня цього року, коли почався другий етап медреформи, заклад мав перейти до комунальної власності громади та укласти договір з Національною службою здоров'я, але наразі медзаклад перебуває на перехідному етапі, тож його має фінансувати міський бюджет, який цього робити не може.

 

Сам процес переходу, тобто утворення комунального підприємства, отримання ліцензії та контактування з НСЗУ триває в середньому 4 місяці.

 

Виникає така ситуація, що найближчі 4 місяці немає звідки фінансувати заклад. Законом не заборонено фінансувати його роботу з міського бюджету, або коштом централізованих нарахувань заробітної плати, тобто з держбюджету, на цей перехідний період.

 

Щодо субвенції державної, то вона надійшла до обласного бюджету. 85 млн гривень. Її розподіли наступним чином – фінансування закладів, які не контрактуються з НСЗУ, і повинні фінансуватись коштом або державного, або місцевого бюджетів. Також за кошти з субвенції закупили ліки для хворих на цукровий та не цукровий діабет. Також ця потреба врахована і для жителів Вараша.

 

Третя частина – 17 млн гривень – поділена між працівниками комунальних закладів, це борги по зарплаті. На той час, як цю суму формували ця санчастина Вараша не була у комунальній власності міста, а були на фінансуванні з державного бюджету.

 

Отже, сьогодні коштом субвенції виплатити зарплати медикам санчастини Вараша не можливо.

 

Залишається 2 шляхи – це фінансування з державного або з місцевого бюджетів. Відповідні листи з роз'ясненнями до міської ради Вараша та прохання відповідні до Кабміну ми надіслали.

Зауважимо, міський голова Вараша Сергій Анощенко повідомляв журналістам, що до завершення процесу передачі закладу в комунальну власність у 2020 році необхідно понад 30 мільйонів гривень.

- З початку року ми виділяли кошти на утримання державного закладу з міського бюджету, але на сьогодні в бюджеті міста таких коштів вже немає.

 

Тож сьогодні першочергове завдання медичних працівників і міської влади Вараша — об’єднати зусилля та вимагати у держави виконати взяті на себе зобов’язання щодо виділення фінансування на утримання державного закладу до повного завершення процесу його передачі у комунальну власність, — додав Сергій Анощенко.

Нагадаємо, медико-санітарна частина обслуговує працівників РАЕС.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень