Медична реформа, або Як не дати «монархам» створити власну «республіку», - обговорення

Медики сперечаються, як бути далі

Рівненські медики лише здогадуються, як саме гроші «ходитимуть» за пацієнтом. Щоб висловити свої припущення, сьогодні в приміщенні рівненської філармонії зустрілися керівник рівненського управління охорони здоров’я Віктор Іськів, заступник головного медика області Ігор Добровольський, член громадської ради при МОЗ Юрій Поліщук, та дитячий лікар-анестезіолог Павло Сілковський.

Наразі планується, що в кожного пацієнта буде свій сімейний лікар, який отримуватиме гроші за послуги. За кожного клієнта лікар отримуватиме 210 гривень на рік і матиме в середньому 2 тисячі таких постійних клієнтів.

Планується, що люди самі обиратимуть собі лікаря та укладатимуть з ним контракт.

Однак в усіх медиків постають питання:

Яким чином люди обиратимуть лікарів? Як платитимуть за послуги? Чи отримуватиме більш кваліфікований спеціаліст так само, як і менш досвідчений? Тощо.

Зокрема Павло Сілковський запропонував використовувати систему страхування, за якою кількість звернень пацієнта буде обмежена, а тому вони більше слідкуватимуть за власним здоров’ям:

Якщо за кожного пацієнта на рік отримуватимуть однакову суму, тоді як бути, коли одна людина прийде два-три рази на рік, а хтось ходитиме постійно. Можливо, нехай в людини буде страховий поліс на певну суму, і якщо вона часто звертатиметься до лікаря, то й витрачатиме відповідно більше.

Так як цей проект ще не довершений, громадська рада при Мінохорони здоров’я на засіданнях буде вирішувати, як зробити систему оплати зручною і для пацієнтів, і для лікарів.

Член громадської ради Юрій Поліщук зазначив, що головним чином вона має бути прозорою та враховувати думку всіх сторін:

Єдине, що немає мотивації МОЗ почути простого лікаря, простого пацієнта, в чиновника нема мотивації почути простого лікаря, простого пацієнта. В результаті - загальний «одобрямс», але нічого не робиться. Виходить, щось схоже, як монархи створюватимуть власну республіку. Їм щось доручили і монарша сім’я взялася за створення республіки під себе.

Член ради зазначає, що всі, кого стосується медична реформа, мають якнайактивніше долучатися до обговорення та повідомляти про свої ідеї, пропозиції та побажання. Без цього система "гроші за пацієнтом" може стати подібна до електронних черг в лікарнях, які себе не виправдали. 

До слова, перший етап реформи наразі вже приніс свої плоди. Так, в рамках проекту світового банку обласні заклади отримають карети швидких, комп’ютерну техніку тощо.

На сьогоднішньому етапі в області створені 26 центрів первинної медико-санітарної допомоги, в які ввійшли 69 амбулаторій та понад 600 фельдшердських пунктів. Троє таких центрів функціонують у Рівному.

Окрім цього, в місті вирішили створити центр громадського здоров’я та інститут сімейної медицини.

Також в області вже діє програма «Доступні ліки», яка забезпечує дешевшими, або безкоштовними ліками хворих на найбільш поширені захворювання. На "доступні ліки" вже витратили понад мільйон гривень.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень