«Майже, як за кордоном»: враження від першої мандрівки областю з рівненським ТІЦом (30 ФОТО)

Туристично-інформаційний центр Рівного організував першу одноденну екскурсійну поїздку за маршрутом «Тунель кохання – Парк забутих фігур – Базальтові стовпи»

У публікації використані фото автора та Юрія Ойцюся

Везли на екскурсію автобусом. Охочих побачити туристичні перлини області зібралося близько 30. Серед них були люди з дітьми. В тому числі їхала пара з малюком, якому, вочевидь, не було й року.  Виїхали о 8.30 із Рівного. Автобус був зручний. Єдиний недолік – без кондиціонера. Але рятували від спеки відчинені вікна та люки.

Перша зупинка була – Тунель кохання біля смт Клевань Рівненського району. Наш супроводжуючий, відомий рівненський веломандрівник Юрій Ойцюсь, провів нас рейками тунелю, давши можливість пофотографуватися у різних місцях. Розповів, що довжина тунелю – близько 3-4 км.

Потім нам показали поруч майбутній заклад швидкого харчування з доступними продуктами для споживача з невисоким рівнем достатку. А недалеко – готель для заможних людей, у який нам дозволили зайти. У ньому - сучасні номери, кухня, невеличкий ресторан, літня тераса. У ресторані охочі фотографувалися біля зображення Тунелю кохання на стіні та каміну. Готель ще не працює. Але вже видно, що буде нічим не гіршим за іноземні. 

Охочі фотографувалися біля білої мереживної металевої споруди відразу біля Тунелю кохання. Як нам пояснили, її використовуватимуть для весільних застіль.

Наступна зупинка – Клеванський замок. Ми обійшли його біля підніжжя, зайшли на територію.

Побували біля безодні, про яку в селі розповідають, що у неї провалилася колись церква. Такі історії є практично у кожному селі  в нашій місцевості, розповів супроводжуючий. Ми милувалися красивими краєвидами, крейдяними та глиняними кар’єрами. Збирали корисні рослини для чаю.  

Робили коротку зупинку  біля районної лікарні у селі Деражне Костопільського району. Біля неї є незвичний у наших краях пам’ятник – Біблії. Це, виявляється, перший такий пам'ятник, який був встановлений в Україні. А встановили його на місці колишнього пам'ятника Леніну.  

Когось здивував, а когось розчарував несмаком Парк забутих фігур у Деражному.  Виявляється, у період розвинутого соціалізму у місцевого керівництва виникла ідея – відновити парк та створити парковий ансамбль на кшалт дендропарку Софіївка в Умані. Для цього виділили, як на ті часи, чималі кошти – близько 90 тис. радянських рублів. Для реалізації проекту запросили студентів та викладачів Київського інституту архітектури. Свою креативність вони проявили у подекуди дуже дивних скульптурах. Приміром, так і не знайшовши схожості з відомими нам істотами, ми назвали оцю першу фігуру Чорнобильською жабою.  

Наступна зупинка була біля джерела, де ми змогли напитися і набрати з собою свіжої води. А ще – побачити поруч унікальне природне явище - Кипляча криниця. У ній вода утворює бульбашки, як у джакузі. Бульбашками можна гарно помасажувати ноги. Щоправда, вода – крижана, тож довго не порозкошуєш.

Показав нам супроводжуючий і фонтан просто серед поля біля річки. Він - справа рук людських. Чи то геологи тут воду шукали, чи хто інший вивів свердловину, але труба, з якої б’є фонтаном вода, так і залишилася тут відкритою. А туристи завдяки цьому можуть побачити утворену нею веселку, найсміливіші – і скупатися.

На обід ми зупинялися у кафе «Орфей», що на виїзді з села Злазне Костопільського району. А столиками на вулиці під навісами була приємна тінь і свіжості у літню спеку додавав фонтан, розташований на території кафе. Тут можна було замовити обід за 50 грн, а можна було і їсти взяті з собою бутерброди. Втім, оскільки у закладі нам сподобалося, ми до бутербродів замовили ще й  напої: каву та сік - 12 та 10 грн відповідно. Тут ми пересиділи пік спеки. 

Базальтові стовпи біля села Базальтове Костопільського району стали наступним і завершальним об'єктом нашої турпоїздки. Чомусь вони справили найбільш яскраве враження. Під'їхати до Базальтового озера – затопленного водою гранітного кар’єру – виявилося непросто. Сотні автомобілів відпочивальників (а може, й тисячі?), які приїхали сюди, стояли припарковані з обох сторін дороги. Довелося пройти чималу відстань пішки, щоб очам відкрилася краса водойми. Вона виявилася досить великою. Зовсім не такою, як на фото в інтернеті. Спускатися до неї потрібно було доволі крутим і необлаштованим спуском. Але це того вартувало.

На шматочку піщаної ділянки – пляжі – не було місця, щоб ступити, не те що прилягти. Стільки людей було, хіба, колись у кращі часи на пляжах Криму. Подумалося, що дарма влада називає це місце не туристичним і не робить нічого, щоб подбати про безпеку відпочивальників: ні рятувальників, ні медиків тут нема. А купаються у Базальтовому озері сотні, якщо не більше, людей. Ризикнули й собі зануритися. Вода виявилася дуже теплою і порівняно чистою. Таку теплу воду пам’ятаю лише у Червоному морі Єгипту.

Кар’єрів з водою тут кілька. Але купаються люди не скрізь. Самі Базальтові стовпи – величезні брили з каменю - нагадали кольори і красу гір Метеор у Греції. Побували ми і в кар'єрі без води, де височенна гірка з базальту чомусь викликала асоціацїі з казкою «Хазяйка мідної гори»: настільки малою поруч виглядає людина.

На кожному кроці тут – надзвичайні краєвиди і місця для фотозйомок. Навіть стихійний смітник, який трапився на очі в одному місці, не зміг зіпсувати позитивних вражень.

Повернулися до Рівного ми близько 20 год стомлені і щасливі. А Юрію Ойцюсю за те, що організував таку поїздку, пасажири нашого автобуса віддячили палкими оплесками. Адже лише за 220 грн з людини ми гарно провели свій вихідний.   

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Теги: ТуризмТІЦ
Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень