Лапки не мерзнуть? Орнітолог розповів, чи безпечно лебедям зимувати на Рівненщині у морози (ФОТО)

Фото Ірини Луцької

Чимало лебедів цього року не відлетіли у теплі краї.

Зокрема, на багатьох водоймах у Рівненській області можна зустріти цих птахів. Нікуди вони не полетіли навіть в останні морозні дні. Через це мешканці області переймаються долею птахів, що зимують у водоймах.

У зв'язку з цим журналісти Радіо Трек вирішили поцікавитися, наскільки безпечні для лебедів морози.

Фото Світлани Малафей

Лебеді – це як перелітні птахи, так і зимуючі. Багато з них відлітають у теплі краї, а частина – зимує в Україні. Холоду вони не бояться. А їжу можуть спокійно здобувати у воді.

 

Головне, аби у морози вода була відкрита. Завдяки своїй довгій шиї лебеді  можуть з легкістю діставати з води різні рослини.

 

В будь-якій водоймі корму для них буде достатньо. Тож цих птахів не обов’язково підгодовувати, – розповів орнітолог Василь Ільчук.

На фото Василь Ільчук
На фото Василь Ільчук

Під час сильних морозів, коли водойми починають вкриватися кригою і замерзають повністю, лебеді самі відлітають. Щоправда, перелітають вони недалеко.

Наприклад, на Рівненщині чимало птахів скупчуються на водосховищі, що біля Острога. А часто буває так, що птахи не відлітають навіть попри те, що вода повністю замерзає.

 

Таке може бути у випадку, коли птах травмувався і фізично не може літати або ж коли місцеві жителі їх часто підгодовують і лебедям стає зручно так жити.  

Крім того, бувають і такі випадки, коли лебеді просто сидять на льоду, поховають голови під крила і сплять. У такому разі орнітолог також радить не панікувати.

Фото Ірини Луцької

Василь Ільчук також розповів, що коли лебеді лишаються на кризі, то є ризик, що їх можуть травмувати якісь хижаки. Втім, цей ризик невеликий, оскільки лебеді досить сильні птахи й звірі бояться підходити до них.

Тож те, що лебеді залишаються зимувати у водоймах, їм не шкодить.

Між тим, орнітолог усім охочим підгодовувати лебедів взимку нагадав, який корм потрібно обирати для цих птахів. 

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Лебедів можна підгодовувати зерном пшениці, кукурудзою. А от хліб, особливо житній, цим птахам заборонений. Оскільки він може викликати проблеми з травленням. 

 А от орнітолог Олександр Добринський взагалі не радить підгодовувати диких птахів без консультації зі спеціалістом. 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень