Квартири в ОСББ – дорожчі або Як вигідно інвестувати у житло власникам квартир (ФОТО)

Навчали голів ОСББ Рівненщини та Хмельничиини

Приклад успішної реалізації муніципальної програми. Будинок на вулиці Замковій у Рівному. Фото - rivne.media.

Створення ОСББ та підвищення рівня енергоефективності будинків

призводить до здорожчання житла.

Це одна з причин об’єднуватися власникам квартир, яку озвучили на форумі «Ефективний будинок: від створення ОСББ до термомодернізації».

Ольга Кашевська. Фото — ЮА:Рівне.

Учасники – з Рівненської та Хмельницької областей – мали нагоду проконсультуватися з економістами, юристами та вивчити доступні можливості фінансування з місцевих та Національних програмах підтримки житлового сектору, каже координатор проекту ЄС/ПРООН «Houses» Ольга Кашевська:

- Зараз, перед тим, як купувати квартиру, люди цікавляться чи створене там ОСББ. Чому? Бо вигідно. В усіх аспектах, особливо у фінансовому. Адже управлінська компанія – дорого бере за утримання будинку. А ЖКП – не завжди справляється.

 

Зараз найкращий вихід – об’єднуватися власникам квартир. У ОСББ є можливості, дуже хороші, з різних рівнів залучити фінансування. Але природно вони будуть скорочуватися, бо чим більше буде попит тим менше буде фінансових ресурсів, які можна розділити між охочими. Це ми бачимо з муніципальних програм було 80 на 20, зараз 60 на 40, так само національні програми не безкінечні. Тому будемо людей намовляти, хто краще і швидше зорієнтується той буде мати кращі умови й переваги. Ми маємо гарні приклад – наші «Перші ластівки». Це пілотний проект за програмою Фонду енергоефективності у якому фонд вивчав усі механізми та аналізував усе, аби покращити саму програму та теромодернізувати більше будинків. Це три будинки на вулицях Замковій та Мельника.

Галина Бовгира. Фото - 7 Днів.

Досвідом роботи з фондом енергоефективності поділилася голова правління ОСББ «Замкове - 1» Галина Бовгира:

- Взимку у нас у квартирі було + 15 + 17, це максимум. Зараз ми поміняли покрівлю та утеплили будинок, замінили вікна у будинку. То цієї зими у нас у помешканнях було спекотно – до + 27. Зараз, коштом фонду енергоефективності, хочемо встановити індивідуальний тепловий пункт, щоб регулювати температуру.

 

Додам, що у нашому будинку у 29-х квартирах, із 65, інваліди проживають. Це незрячі, глухонімі, троє з ДЦП. І ці люди – так само, як і інші мешканці – давали гроші на усі заходи з термомодернізації. При цьому частину грошей нам компенсувало місто за програмою муніципального розвитку. До того ж ми брали теплі кредити. І тому нам не дорого обійшлося все. А днями ми подали заявку у Фонд енергоефективності. Нинішні умови дозволяють комбінувати фінансування з різних джерел.

 

І ще одна важлива річ. Будинок у якому є ОСББ стає привабливим для покупця. А якщо житло ще й утеплене, то його вартість зростає, автоматично.

Голова правління ОСББ «Соборна 414», директор «Домової служби» Валерій Гусак додав:

- Рух в ОСББ – перспектива покращити умови проживання у власному будинку та суттєво економити та витратах. В першу чергу – це комунальні послуги. Адже людина, яка живе у цьому будинку – більш зацікавлена у розвитку, у покращенні умов проживання. Вона значно краще знає, що варто модернізувати у першу чергу. І собі вона зробить все значно краще, аніж той, хто на цьому заробляє. Наприклад, управлінська компанія чи ЖКП. До того ж, управлінська компанія значно дорожче обслуговує будинок.

 

Нині в Рівному створено 500 ОСББ. Це третина усього житлового фонду. Понад сотню ОСББ обслуговує «Домова служба» і ми готові консультувати голів об’єднань.

До слова, Рівне – не найактивніше у питанні утворення ОСББ. Мешканці багатоквартирної забудови у Вараші та Дубні – теж заявляють про власні амбіції, пишуть проекти беруть участь у Національних програмах підтримки житлового сектора.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень