«Критикують провокатори», - влада про розкритикований городянами майбутній пам'ятник у центрі Дубна

У райцентрі Дубно на Рівненщині збираються встановити пам'ятник борцям за волю і незалежність України. Дехто з городян його розкритикував і навіть закликав виходити на майдан, щоб протестувати проти нової скульптури

Майдан Незалежності у Дубні

Дехто з городян у соцмережі Фейсбук розкритикував скульпутру, яку збираються встановити у центрі Дубна. Ми писали про це у публікації  Проти «козака, який здається і на переляканому коні» дубенчан закликали виходити на Майдан

Ці несхвальні відгуки дубенчан прокоментував заступник міського голови Дубна Василь Скринчук:

Оці думки, які звучать, - це їхня особиста думка, і вони - на їхній совісті. Всі ті закиди, що хвіст не так у коня, чи дивиться не туди, - це суб’єктивні враження громадян, які, може, не мають особливого стосунку до архітектури. Ну, в кожної людини є свій погляд. Була критика стосовно того, що козак тримає над собою шаблю в піхвах і висмикує. Вони стверджують, що це ознака приниження. Хоча насправді цей жест означає тільки одне: козак підготувався до останнього свого бою. Тобто він піднімає шаблю з піхвами, викидає їх і більше вони не потрібні. Всі ці звинувачення, які лунають, не можна видавати за думку всієї громади. Це говорить якась частина корисно стурбованих диванних патріотів і вдало замаскованих провокаторів, бо у міського голови є якісь опоненти, які намагаються йому нашкодити і вдаються до всіх можливих засобів.

Василь Скринчук пояснив, що ідея встановлення цього пам'ятника виникла ще 20 років тому. Тодішній міський голова Дубна Едуард Шубін хотів гідно вшанувати 900-ліття міста, причому не тільки заходами, а зробити щось таке, що назавжди запам’ятається дубенчанам. Тож після консультацій з фахівцями, депутатами, громадськістю, було вирішено повністю реконструюварти центральний майдан міста і встановити на ньому величний пам’ятник. І у 1996 році Дубенський міськвиконком влаштував всеукраїнський конкурс на проект такого пам'ятника.

Розповідає Василь Скринчук:

На розгляд журі, до складу якого входили три академіки, членкори, професори в галузі архітектури і скульптури, громадські діячі Дубна та Рівного, було подано понад 10 робіт творчими колективами Києва, Дубна, Чернівців. Роботи протягом місяця експонувалися в залі засідань міськивконкому. Відвідувачі залишали свої думки у книзі відгуків, яку пізніше було передано у державний історико-культурний заповідник на вічне зберігання. У ЗМІ висвітлювалося це питання. Журі віддало перевагу роботам: козак на коні - київського скульптора Володимира Шолудька та капличка скульптора Загайкевича. Ці роботи доповнювали одна одну і утворювали загальну композицію.

Проект каплички, який нині чомусь забуто, як пояснив Василь Скринчук, був відібраний невипадково. Бо тоді, коли 900-ліття Дубна святкували, відзначали і 2000-ліття Різдва Христового. І капличка  з фігурами воїна княжої доби, козака, січового стрільця, бійця УПА з чотирьох сторін мала символізувати тисячолітню історію.

А козак на коні символізував борця за волю і  Незалежність і був прообразом Тараса Бульби, який невідривний від Дубна. Якщо говорити по-сучасному, це - його бренд.

Кінну скульптуру, за словами Вавсиля Скринчука, мали розмістити в амфітеатр на майдані, а навпроти розташувати капличку. Це було навіть схвалено Міністерством культури України у лютому 1997 року. Потім - мінялися міські голови Дубна, не вистачало грошей. Тож цей проект так і не був до кінця реалізованим: лише частково у вигляді амфітеатру.  

До речі, ми писали, що Новий пам’ятник у Дубні може стати найдорожчим в області. Чи тратився на нього Генпрокурор?

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень