Kronospan відповів на гострі питання активістів та спростував маніпуляції в ефірі Радіо Трек (ФОТО/АУДІО)

Йдеться про будівництво заводу в Городку, що поблизу Рівного

Ми повідомляли, що 200 мільйонів євро збирається інвестувати в Рівненщину міжнародна компанія «Kronospan». Фірма хоче побудувати деревообробний завод у селі Городок на місці колишнього Рівненського ливарного заводу та Рівненського заводу тракторних агрегатів.


Проте такому сусідству збурилися місцеві мешканці, які неодноразово виступали проти будівництва, адже бояться, що екологічна ситуація через роботу заводу значно погіршиться.

Мешканці Городка уже цього року перекривали дорогу до Луцька, аби привернути увагу до своєї проблеми, та приходили з пікетом під стіни ОДА.

В ефірі Радіо Трек ми поговорили з директором ТОВ «Технопривід Інвест Груп» Павлом Пильтяєм та екологом, представником розробника звіту по ОВД Юлією Оксак, аби з’ясувати ситуацію навколо будівництва детальніше.

Тож подаємо цю розмову нижче.

Розкажіть нам більше про проєкт майбутнього заводу Kronospan у Городку. Що це дасть для Рівненщини?


Деревообробний завод у Городку Рівненської області стане одним із найсучасніших виробництв у краї. Будівництво реалізує відома міжнародна компанія Kronospan, яка є власником ТОВ «Технопривід Інвест Груп». Загалом завод Kronospan на Рівненщині – це 200 мільйонів євро іноземних інвестицій. Середня заробітна плата робітників підприємства Kronospan у Городку становитиме 15-18 тисяч гривень на місяць. Робота в компанії Kronospan – це достойний рівень оплати праці, прозорі трудові відносини та дотримання соціальних гарантій згідно з законодавством України.

Передбачається, що після виходу заводу на проєктну потужність, щороку підприємство сплачуватиме понад 350 мільйонів гривень податків і зборів, з них 25 мільйонів поповнюватимуть саме бюджет Городоцької сільської ради. А це суттєво допоможе розвивати та розбудовувати місцеву громаду. Виробництво на Рівненщині матиме не тільки сучасне і сертифіковане за європейське обладнання, а й одні найкращих у всьому світі фільтраційні системи, в тому числі UTWS та WESP. Це передові технології, які Kronospan впроваджуватиме першим в Україні.

Kronospan рухається на три кроки вперед, будує сучасні виробництва, щоб навіть через кілька років вони випереджали новітні європейські екологічні норми.

Загальна вартість інвестиції у пилогазоочисні технології заводу в Городку перевищить 20 мільйонів євро.


Активісти стурбовані, що за розрахунками завод у Городку щороку може викидати 11 тонн формальдегіду у повітря. Такі дані можна побачити зі звіту ОВД. Прокоментуйте.


Це багато чи мало? Порівняймо. Аналогічні підприємства з виробництва ДСП в України при меншій розрахунковій потужності виробництва мають значно більші викиди формальдегіду у повітря – щороку понад 16 тонн.

Завод Кponospan має сучасніше обладнання та новітні фільтри, що дозволяє зробити виробництво більш екологічнішим за інші.

Розрахунок викидів було проведено виключно за чинними методиками, враховуючи, що в Україні діють зовсім інші нормативні документи.

Щодо питання, пов’язаного з максимально можливими концентраціями на джерелах викиду після пилогазоочисного обладнання, слід зазначити, що відповідно до вимог нормативного законодавства, під час проведення проєктних розрахунків необхідно враховувати максимально можливі значення впливу. В цьому випадку «максимальні значення» враховують декілька складових:

  • максимально можливий час роботи обладнання;
  • максимальну кількість обладнання, яке може працювати одночасно;
  • максимальну масову концентрацію забруднювальних  речовин на виході з газоочисної установки;
  • найменший можливий ступінь очищення викидів на пилогазоочисній установці;
  • максимально несприятливі погодні умови під час проведення розрахунку розсіювання викидів забруднювальних речовин.

Слід чітко відокремлювати поняття: «завищені» та «наближені», в проєктній документації завжди приймаються саме «завищені» дані впливу/навантаження, тобто максимально можливі.

Промислова зона в Городку дуже близько до житлових будинків. Чи дозволяє це закон?

Все планування і розташування відповідає нормам закону. Плановану діяльність передбачено здійснювати в межах чинного промислового вузла села Городок та, відповідно до зонінгу, територія розміщення планованої діяльності, відноситься до зони підприємств III класу шкідливості.

При виборі земельної ділянки для розміщення планованої діяльності даний зонінг та відповідне цільове призначення земельної ділянки були одними з ключових факторів розміщення виробництва, яке повністю відповідає вказаним критеріям.

Підприємство доклало всіх зусиль для того, щоб розмістити виробничі потужності, а відповідно й джерела викиду забруднювальних речовин, забезпечивши при цьому повне дотримання меж нормативної санітарно захисної зони, яка складає 300 м, а зі сторони розташування найближчої житлової забудови межі санітарно-захисної зони не виходить за територію земельної ділянки підприємства.

Крім того, на заводі будуть встановленні сучасні та одні з найкращих в Україні фільтрів, які Kponospan встановлює одним з перших.

Просимо надати детальну інформацію про обладнання, яке буде встановлюватись на виробничій площадці у селі Городок.


Основні бренди – європейські виробники. Лінія виготовлення ДСП передбачається вживана, комплектна, виготовлена та встановлена у 2007-2008 рр. на заводі на заході Німеччини. Лінія виготовлення OSB передбачається з нового обладнання також європейського бренду Diffenbacher.

Які системи фільтрації чи очищення використуватимуться на заводі?


В систему UTWS лінії ДСП входить сухий електростатичний пилоочисник ESP, ефективністю очищення 95%. Згідно з європейською системою найкращих доступних технологій виробництва деревних плит (Best Available Techniques (BAT) Reference Document for the Production of Wood-based Panels, Industrial Emissions Directive 2010/75/EU Integrated Pollution Prevention and control) та Директиви ЄС щодо промислових викидів ця схема очищення газопилової суміші є найбільш ефективною із доступних на сьогоднішній час. Такі системи очищення успішно запроваджені у 2018 р. на заводах Кроноспан у Республіці Польща, в м. Щецинек та м. Мелець.

Лінія виробництва OSB обладнана рукавними фільтрами з ефективністю 95 %, циклон-фільтрами з ефективністю 90 % та циклонами з ефективністю 90 %. Дільниця висушування стружки OSB обладнується фільтрами WESP ефективністю 94%, тобто «мокрими» електростатичними пилоочисниками.

Яку кількість деревини планується переробляти підприємством ТОВ «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕСТ ГРУП»? Звідки вона постачатиметься?


На обсяг виробництва 900 000 м³ плит ДСП в рік необхідно 1 392 000 м³ деревини, для виготовлення 1 300 000 м³ / рік плити OSB необхідно 1885000 м³ деревини.


Обсяг лісозаготівлі в Україні - 21 млн м³, з яких завод Kronospan у Нововолинську споживає менш як 3%. Експорт деревини у необробленому вигляді – 4 млн м³, або 20%.

На підприємстві використовуватиметься виключно деревина легального походження, відходи – мінімум 50% в структурі сировини. На разі ми закупляємо сировину з наступних областей: Житомирська, Рівненська, Волинська, Київська, Чернігівська, Львівська, Сумська, Черкаська, Чернівецька, Хмельницька, Вінницька, Полтавська, Харківська.

Чому відповідно до звіту по ОВД підприємство має здійснювати реконструкцію виробничих приміщень. Однак, активісти кажуть, що спостерігають фактично нове будівництво.


Відповідно до ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проєктної документації на будівництво» п. 3.21 термін реконструкція має наступне значення — Перебудова введеного в експлуатацію в установленому порядку об'єкта будівництва, що передбачає зміну його геометричних розмірів та/або функціонального призначення, внаслідок чого відбувається зміна основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність тощо), забезпечується удосконалення виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виготовляється, поліпшення умов експлуатації та якості послуг.

Об’єктом будівництва є будинки, будівлі, споруди будь-якого призначення, їх комплекси або частини, лінійні об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури.

Об’єктами реконструкції що входять у склад комплексу є:

  • трансформаторна підстанція 110/10 кВ, а також мережі 110 та 10 кВ;
  • інженерні мережі водопостачання та водовідведення;
  • артезіанські свердловини та станція другого підйому;
  • окремі трансформаторні підстанції 10 кВ (КТП9, КТП 9а, КТП10, КТП 13, КТП 15, КТП 16);
  • окремі будівлі на території що будуть використовуватися як склади.


Враховуючи вищенаведене прийнята назва проєкту «Реконструкція промислового комплексу будівель і споруд під підприємство деревообробної промисловості за адресою: Рівненська область, Рівненський район, с. Городок, вулиця Штейнгеля барона, будинок 4а».

Активісти апелюють — підприємство, ще не отримало дозволів на будівництво, а вже веде будівельні роботи? Поясніть.


Ця інформація не відповідає дійсності. На даний момент підприємством на власній земельній ділянці виконуються підготовчі роботи виключно відповідно до чинного законодавства. Відповідно до постанови КМУ від 13.04.2011 № 466 «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт» п. 4 Підготовчі роботи, визначені будівельними нормами, стандартами й правилами, можуть виконуватися замовником після набуття права на земельну ділянку відповідного цільового призначення та подання повідомлення про початок виконання підготовчих робіт до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю. 

Замовник подав та зареєстрував повідомлення про початок підготовчих робіт від 09.07.2019 № РВ 010191900023.


Якщо будівництво заводу ще не розпочато, то чому відбувається забивання будівельних паль на одній частину майданчика?


Будівництво заводу не розпочинатиметься до отримання всіх дозволів. Ті палі, про які говорять активісти, є основою фундаменту окремих від заводу складських приміщень. Спорудження яких відбувається за окремими дозвільними будівельними документами за мінімальним класом наслідків СС1.


Яким чином Рівненська обласна державна адміністрація продала землю ТОВ «Технопривід Інвест Груп»?

Рівненська ОДА продала землю ТОВ «Технопривід Інвест Груп» у порядку та спосіб, що визначені чинним законодавством. Ми пройшли всі необхідні процедури. Була підготовлена технічна документація по відведенню земельних ділянок. Була проведена експертна оцінка та підготовлений звіт з експертної грошової оцінки. Це здійснювали сертифіковані суб’єкти оціночної діяльності.

Потім було видано розпорядження голови ОДА, підписані та нотаріально посвідчені договори. Усе прозоро та відкрито. Про це вже неодноразово писали ЗМІ.


На деревообробному заводі Кponosnan у Городку буде 93 джерела викидів. Люди хвилюються і кажуть що це дуже багато.


На підприємстві передбачено 93 джерела викиду забруднюючих речовин, з яких 47 джерел передбачено від основного виробництва (виготовлення плити ДСП та OSB), кожне з яких має відповідне пилогазоочисне устаткування.

Тим часом, якщо вивчити інформацію з відкритих джерел, то можна дізнатися що на аналогічних підприємств з виробництва ДСП на Рівненщині в середньому 82 джерела. Водночас фільтраційне обладнання набагато старіше, а обсяги виробництва менші.


Люди питають, чому завод будується саме в с. Городок, адже тут вже й так розміщується «Рівненський завод надміцних залізобетонних конструкцій» та велике підприємство хімічної промисловості «Рівнеазот»?


Відповідно до вимог ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» зазначено наступне «Кумулятивним впливам оцінюється сукупність впливів від реалізації даної планованої діяльності та планованої діяльності, що передбачається розміщувати на даній території у найближчому майбутньому (планована діяльність, щодо якої розпочато процедуру з оцінки впливу на довкілля), які можуть призвести до значних негативних або позитивних впливів на навколишнє середовище або соціально-економічні умови». Та надано пояснення, що на даний час в с.Городок відсутні поточні процедури з оцінки впливу на довкілля та вже надані висновки з оцінки впливу на довкілля щодо планованої діяльності.

 

Підприємство «Рівненський завод надміцних залізобетонних конструкцій» розташовано в с.Городок, по вул.Промислова, 1 в одному промисловому вузлі з планованою діяльністю, та відноситься до підприємств металургійної промисловості, викиди основних забруднюючих речовин від якого відрізняються від викидів підприємства деревообробної промисловості. Підприємство «Рівнеазот» розташоване в с.Краєвичі, на його північній околиці. Сумарний вплив від діяльності всіх підприємств було враховано, для чого отримано лист №33-01-15/376 від 05.09.2019 Рівненського обласного центру з гідрометеорології, про фонове забруднення території, яке як раз включає викиди від функціонування виробничих потужностей на даній території.

 У свою чергу фонове забруднення враховано при розрахунку розсіювання приземних концентрацій забруднюючих речовин, сумацією фонового забруднення з концентраціями від планованої діяльності.

Покладаючись тільки на теоретичні розрахунки, надані у звіті, можна сказати про перевищення доз забруднення по вулиці Штангеля в Городку. Є питання й до самих розрахунків прогнозованого забруднення навколишнього середовища – вони були проведені некоректно. Насамперед фонові концентрації – вони чомусь орієнтовані на місто Рівне, а не на Городок, тому що на території останнього ніхто не вивчав медико-екологічної ситуації, — на цьому акцентує увагу професор Дмитро Стефанишин.


 «Фонові концентрації забруднюючих речовин (розрахункові) прийняті згідно з листом Рівненського обласного центру з гідрометеорології №33-01-15/376 від 05.09 2019 р.», тобто відповідно до закону. Адже стаціонарне і сертифіковане обладнання для таких вимірювання є лише у Рівному. І тільки звідси можна отримати актуальні дані. Фонові концентрації забруднюючих речовин в Городку можуть бути виключно теоретичні, що теж може викликати підозру. Втім ми готові найближчим часом запросити незалежну лабораторію, щоб провести дослідження Фонових концентрацій забруднюючих речовин саме в Городку. Щоб розвіяти всі сумніви.


Слід зазначити, що прогнозовані розрахунки здійснюються на максимальну потужність встановленого виробничого обладнання.

Втім на практиці завод ніколи не працює постійно на 100 відсотків потужності, адже має проводити і ремонтні роботи, превентивні заходи та інші планові роботи з обслуговування обладнання.


Чи правда, що підприємство скидатиме неочищені відходи в Устю, як кажуть активісти?


 Інформація не відповідає дійсності. Оскільки мережа дощового каналізування вже наявна на території даної промислової зони зі скидом дощової води до річки Устя, завданням підприємства є встановлення високоефективних очисних споруд для можливості якісного очищення дощового стоку, направленого на запобігання потраплянню забруднюючих речовин до водного об'єкта.

Схема очищення включає: сепаратор нафтопродуктів, пісковловлювач, відстійник та фільтри.

Звертаємо увагу, що виробничі стоки на підприємстві відсутні! Це правда. Такий технологічний процес виробництва.


Кажуть, що поруч з заводом три заповідники, зокрема і «Вишнева гора», як це враховано у звіті про ОВД?


 «Вишнева гора» знаходиться в північно-східному напрямку від території підприємства на відстані 1,6 км, тобто на значному віддаленні від планованої діяльності, враховуючи також той факт, що в даному напрямку санітарно-захисна зона виходить за територію підприємства на максимальну відстань - 80 м.

Звертаємо також увагу на те, що земельна ділянка, на якій планується провадження діяльності, є сформованим промисловим вузлом, на якій раніше функціонувало підприємство автомобілебудування.

Відповідно до зонінгу територія відповідає критеріям щодо розміщення підприємств 3 класу шкідливості.


У разі початку роботу підприємства мешканці села, особливо сусіди підприємства, отримають погіршення якості життя та зниження вартості майна без жодної компенсації.

 

Така компенсація не передбачена чинним законодавством. Мешканці громади мають звертатися до депутатів Верховної Ради України з проханням розробити та ухвалити відповідні закони.


Попри наявне значне антропогенне навантаження у с. Городок та прилеглих територіях, відсутні стаціонарні пости спостереження за станом довкілля. Ще й надто, у Рівненській області наразі відсутні лабораторії, котрі були б спроможні вести спостереження у необхідному діапазоні та об’ємі. На цьому наголошують представники екологічних організацій.


Встановлення стаціонарних постів спостереження за станом довкілля – компетенція держави та органів місцевого самоврядування. На жаль, таких постів спостереження нема в багатьох містах у Рівненській області, де розташовані різноманітні виробництва. Однак ніхто не говорить про зупинку виробництв чи заборону їх модернізації через відсутність таких постів. Чому тоді упереджені зауваження лише до «Кроноспану»? Ми всіляко підтримуємо і самі зацікавленні у встановленні таких постів.

І готові всіляко долучатися до того, щоб вони були встановлені відповідними державними органами.


Чому підприємство не проводить прибирання дороги на виїзді з села Городка, адже сміття від вантажівок її засмічує?


 Ми уклали відповідний договір. Ми проводимо чистку доріг, але зважаючи на теплу вологу погоду вона на жаль не така ефективна, як би ми хотіли. Тому ми вже приступили до установки мийного пункту, який очищуватиме колеса вантажівок. Однак для початку його роботи треба трохи часу.


Чому громадські слухання з обговорення звіту про оцінку впливу на довкілля провели в робочий день. Активісти переконують, що про них ніхто не знав.


Громадські слухання були оголошені відповідно до закону. Проводились у населеному пункті, де буде здійснюватиметься діяльність і відбуватиметься безпосередній вплив на довкілля. Інформацію про слухання не приховувалась, були опубліковані оголошення відповідно до закону у газетах, Інтернеті, дошці оголошень у сільській раді, в соціальній мережі Facebook.

Таким же чином про проведення слухань оголошували й інші виробництва, які проводили обговорення оцінки впливу на довкілля на Рівненщині. Переконатися в цьому просто – достатньо проаналізувати документи у Реєстрі ОВД.

На слуханнях були присутні мешканці Городка, Рівного, Обарова, депутат, представники громадських організації, науковці, численні представники ЗМІ. Крім того, розуміючи стурбованість громадськості – ми оголосили ще одні слухання, де детальніше розповіли про фільтри та екологічні моменти.

Загалом участь у слуханнях взяло майже 300 людей.


Якщо ж проаналізувати документи у Реєстрі ОВД, то можна зауважити, що зазвичай громадські слухання інших виробничих підприємств на Рівненщині збирали в середньому лише 30-50 учасників.

Представники ініціативної групи мешканців скаржаться, що дуже мало часу на подачу зауважень. Просять продовжити термін обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля.

 

Закон чітко регламентує строки й терміни для подачі зауважень. Подовжити їх неможливо без порушення закону. Крім того, до звіту ОВД Кроноспану зауваження вже подали понад десять зауважень. Тому немає жодних підстав стверджувати, що обговорення формальне. Воно дієве і активне.

Дивує, що така активність певних людей спрямована лише на «Кроноспан». Тоді як до звітів по ОВД інших підприємств на Рівненщині за 2019 рік – пропозицій від громадськості майже немає. Чому така упередженість до «Кроноспану» і байдужість до інших виробництв, які теж мають вплив на довкілля?

 

А ось тут ви можете прослухати цю розмову повністю.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень