Кожні 40 секунд хтось вчиняє самогубство: Супрун розповіла про депресію та її наслідки

І про те, що з цим робити

10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров'я.

Цього року  головною його темою стало запобігання суїцидам, повідомляє ексочільниця МОЗу Уляна Супрун на своїй сторінці у соцмережі.

За її словами, сьогодні йдеться про надто небезпечні масштаби цієї проблеми, яка вже перетнула всі можливі кордони. За даними ВООЗ, щороку самогубство вчиняють понад 800 000 людей - це стається кожні 40 секунд.

Між тим, до 2030 року депресія може стати третьою найпоширенішою хворобою у країнах з низьким доходом і другою — з середнім. Це небезпечно передусім тому, що від 40 до 60% суїцидів скоюють люди, які перебувають у стані депресії.

У зоні ризику насамперед люди з психічними хворобами, особи, які пережили травматичний досвід (ветерани, жертви насильства чи теракту), представники дискримінованих груп, а також алко- та наркозалежні люди. Також у зоні ризику - підлітки, які потерпають від булінгу, першого нерозділеного кохання чи несправедливості.

Уляна Супрун

Утім, самогубствам можна запобігти, а депресію не лише можна, а й потрібно лікувати. Головне - не боятися говорити про психологічні проблеми, пише Супрун:

Якщо відчуваєте проблему, не соромтеся говорити про це з близькими та друзями. Зверніться за медичною допомогою до психологів чи психотерапевтів. Правильно підібрана терапія та спеціаліст, із яким комфортно, можуть допомогти подолати психологічні проблеми.

 

Передусім, зверніться до свого сімейного лікаря. Він перевірить, чи не викликані симптоми, наприклад депресії, порушенням роботи щитоподібної системи (ендокринної – ред.), чи немає супутніх хронічних хвороб чи анемії, і за потреби, направить до фахівців, які надають спеціалізовану медичну допомогу та/чи психотерапевта.

Додамо, що депресія – це захворювання, при якому людина тривалий час (не менше двох тижнів) почувається пригнічено, втрачає інтерес до занять, які раніше приносили задоволення, а також не може виконувати повсякденні справи. До слова, у жінок ця хвороба розвивається значно частіше, ніж у чоловіків. Більше про це знайдете тут:

Депресія: серйозніше, ніж ми звикли думати

Причини стресу бувають різними, але з цією хворобою потрібно боротися!

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень