Коронавірус без симптомів: лікарка розповіла про нетиповий випадок в Україні (ВІДЕО)

Каже, він «абсолютно непротокольний»

Фото ілюстративне

В Україні зафіксували випадок безсимптомного протікання коронавірусної хвороби. 

У жінки, яка заразилася, проявився лише один симптом – втома.

Про це OBOZREVATEL розповіла сімейна лікарка Віталіна Олещенко. У хронологічному порядку вона виклала усі події, що передували виявленню COVID-19.

Так, у середу, 1 квітня, до неї звернулася пацієнтка зі скаргами на втому:

При огляді: температура 36,6, сатурація 99 (частка насичення киснем артеріальної крові, норма – 95-100 – ред.), у легенях хрипів немає, видимих запальних процесів слизових – немає. Діагностована втома, призначено пити воду, дотримуватися карантинного режиму, самоізолюватись. І, звичайно, бути зі мною на зв'язку, - розповідає лікарка.

Через 4 дні після огляду пацієнтка зателефонувала їй і повідомила, що «загальна слабкість наростає і з'являється задишка. Пацієнтка не може глибоко вдихнути». Тоді лікарка вирішила, що хвора має здати загальний аналіз крові і зробити КТ легень (комп'ютерна томографія).

У неділю ввечері, 5 квітня, прийшов результат загального аналізу крові і він свідчив, що людина здорова:

Це був аналіз здорової людини. Лейкоцити були дещо знижені, швидкість осідання еритроцитів – 15. До цього ми здали С-реактивний білок, це маркер запалення, і він був 5, у нормі, – пояснила лікарка.

Наступного дня пацієнтка зробила КТ легенів, яка й виявила причину наростаючої втоми і задишки: «Лівобічна верхньодолева полісегментарна пневмонія. Коронавірусна інфекція під питанням».

Сімейна лікарка ухвалила рішення провести експрес-тест на коронавірус. Він показав, що «пацієнтка вже дуже довго хворіє на коронавірусну інфекцію».

Після цього тест зробили ще й її 14-річній доньці. Він теж виявився позитивним.

Однак тест дитини показав, що «дочка, найімовірніше, має стійкий імунітет».

Увечері того ж дня сімейна лікарка ухвалила рішення зробити ПЛР-тест, «щоб виявити самого збудника у верхніх дихальних шляхах». Для цього вона викликала карету швидкої допомоги.

Далі лікарка і медики «швидкої» зателефонували до вірусологічної лабораторії, де їм пояснили, що «ПЛР-тести можна зробити в черговій лікарні цього району».

А от в черговій лікарні заявили, що зроблять тест тільки в разі госпіталізації пацієнтки.

Жінці сказали, що «якщо немає гострих симптомів - ні температури, ні кашлю, то вам краще залишатися вдома і на госпіталізацію не погоджуватися. Пацієнтка відмовляється від госпіталізації, я її відправляю додому, набравши ПЛР-тести сама», – розповідає лікарка.

Везти зразки до вірусологічної лабораторії Віталіна Олещенко збиралася самостійно – на власному транспорті.

Лікарка заявила, що цей «нетиповий і абсолютно непротокольний» випадок свідчить про те, що випадків зараження коронавірусом насправді набагато більше.

Вона порекомендувала українцям звертатися до сімейного лікаря при будь-яких симптомах, «тому що, як бачите, коронавірусна інфекція може протікати з абсолютно низькою симптоматикою».

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень