«Кількість трупів після ДТП не має перевищувати кількість посадкових місць», – таксист м. Рівне

Відверта розмова про автокрісла, паски безпеки та пасажирів, які люблять економити

Чи готові пасажири у м. Рівне платити за безпеку дітей у таксі?

Тетяна Якубець

Питання яке ми задаємо водію таксі у Рівному, матері трьох дітей, Тетяні Якубець.

На розмову наштовхнула новина про штрафи за неналежне перевезення дітей в автомобілях. Зовсім скоро, після підписання документу президентом,

перевезення малюків без автокрісел каратиметься штрафом у 510 грн, а за повторне порушення доведеться викласти 850 гривень.

Кого ця сума злякала більше – батьків, які самі возять своїх чад без автокрісел, таксистів чи пасажирів?

- Водії таксі в першу чергу зацікавлені у тому, щоб безпечно перевозити пасажирів. Тож думаю проблем з автокріслами у таксистів не буде. Це не складно возити з собою у багажнику автокрісло, або зафіксувати його на задньому сидінні.

 

Тут питання в іншому. Немає запиту від суспільства. Клієнти байдужі до безпеки власних дітей. За моєї практики лише один раз було таке, що батьки викликали таксі й просили машину з автокріслом для свого малого сина. А переважна більшість пасажирів взагалі цим не цікавляться.

 

От ситуація. Викликають люди таксі. Компанія з п’яти людей: троє дорослих, дві дитини. Про це вони не кажуть диспетчеру. Я приїжджаю на виклик і кажу: «В мене лише 4 посадкових місця, я Вас не повезу». На що мені відповідають: «Це ж діти, їх на руки візьмемо». Але я відмовляюсь їх везти. Мені погрожують, або ж жаліються у службу, але я все одно не хочу відповідати за життя дитини. Адже у випадку зіткнення батько чи матір своєю вагою притисне дитину і завдасть їй більшої шкоди.

 

Як кажуть між собою водії, кількість трупів після ДТП не повинна перевищувати кількість посадкових місць в авто. Жорстоко, але тільки так можна деяким людям пояснити доступно.

Тетяна Якубець припускає, що люди скоріше заплатять штраф, аніж подбають про автокрісло чи бустер (спеціальне сидіння для старших дітей).

- Заради економії люди готові пожертвувати власною безпекою. У нас не всі дорослі користають пасками безпеки, про що мова. В моєму авто є звуковий сигнал, який попереджає про те, що пасажир не пристебнутий. То деякі клієнти кажуть: «Купи «заглушку»». Але я не хочу. Це ж дуриш сам себе. 

Правила дорожнього руху написані кров’ю. До того ж на дорозі й в тебе може хтось в’їхати. Неважливо чи хтось перевищив швидкість, чи п’яним сів за кермо, чи у водія серце зупинилось. У цих трьох випадках наслідки – плачевні, — резюмує Тетяна Якубець.

Інший аспект – вартість поїздки у таксі з автокріслом.

- Поїздка в таксі з автокріслом подорожчає. Стане безпечною однозначно, але за це доведеться платити, десь на кілька десятків гривень більше. Чому? Бо водієві з авто кріслом доведеться відмовитись від інших замовлень. Навіть хороше автокрісло купити. А його вартість, якісного крісла, стартує десь орієнтовно від 2 тисяч гривень. Мені простіше, адже маю 6-річну дитину і вожу її в автокріслі. Я взагалі думаю, що в першу чергу штрафуватимуть водіїв, які власних дітей перевозять без автокрісла.

Зауважимо, згідно з документом, дітей до 12 років або тих, чий зріст менше ніж 145 см, перевозити можна лише в автокріслах.

Екперти наголошують:

Ні, тримати дитину на руках не можна. Якщо ви не пристебнуті та тримаєте її на руках – при ДТП ви вб’єте дитину власним тілом.

У машинах можуть бути одразу вмонтовані автокрісла без спинок. Їх ще називають бустерами.

Проте ці сидіння розраховані на дітей приблизно від 3 до 12 років.

Фахівці таких автомобільних атрибутів підкреслюють,

до цього закону автокріслами майже не цікавились.

Вартість автокрісла у магазинах Рівного коливається від 2-х тисяч гривень до 7-ми тисяч.

У обласному управлінні патрульної поліції додали, що поки з Києва немає роз’яснень, штрафувати за це порушення не будуть.

Патрульні поки обмежуватимуться попередженням.

Речниця патрульної поліції Оксана Юрченко наголошує, безпека дітей – у руках їхніх батьків.

Оксана Юрченко. Фото з Фейсбуку.

І додає,

з початку року на Рівненщині сталося 64 аварії за участю дітей. 2 дитини, на жаль, загинуло.

Ще 56 дітей отримали серйозні травми, зокрема, й через те, що не користувались пасивними засобами безпеки.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень