Хворим не вистачає кисню, а медики тікають за кордон. Кошмар з COVID-19 у Чернівцях (6 ФОТО/ВІДЕО)

Лікар-інфекціоніст вигадує чи її переслідують за правду?

[media=205194]

Заяву в поліцію на лікаря-інфекціоніста Чернівецької обласної лікарні Ольгу Кобевко подала Наталія Гусак – заступник голови Чернівецької ОДА, яка відповідає за медицину.

Це сталося після широкого розголосу, що його набула відеорозповідь інфекціоніста, яка показала що відбувається в медзакладі, де лікують хворих на коронавірус.
 

За її словами, тут катастрофічно не вистачає кисню, а пацієнти змушені навіть приїжджати зі своїми балонами.
 

Поведінка медика викликала обурення в Наталії Гусак, яка зажадала, щоби Ольга Кобевко відповіла за свої слова та дії.

Наталія Гусак -- заступник голови Чернівецької ОДА

Справа в тому, що Ольга Кобевко від самого початку пандемії стала активно розповідати в соцмережах про те, що, на її думку, насправді коїться в лікарні. Її слова часто суперечать офіційним звітам про ситуацію з коронавірусом в області.

Журналісти видання Обозреватель вирішили поговорилиз Ольгою Кобевко:

Ольга Кобевко -- праворуч

Ольго, на вас у поліцію написала заяву заступниця губернатора з охорони здоров'я Наталія Гусак. Чому вона так зробила і що було на першій зустрічі з правоохоронцями?

– Я із січня пишу пости в соцмережах про коронавірус. Тому що від самого початку для мене це становить професійний інтерес. Після того як коронавірус став поширюватися в Європі, пішов на Італію, я зрозуміла, що в будь-якому разі він прийде і в Україну. І почала писати про потреби медицини в нас, в Україні, щоб ми могли підготуватися до зустрічі з коронавірусом

Наталію Гусак я знала й раніше, ми з нею були знайомі з громадської діяльності, вона стала чиновницею, очолила охорону здоров'я в області. І я запросила її до себе у відділення, показала, які в нас проблеми.


Вона прийшла, здається, 6 лютого, я їй усе показала, де і що нам потрібно зробити, де нам потрібен кисень і скільки. Вона подивилася й пішла. Потім до нас приїжджав заступник секретаря РНБО, який теж побував в інфекційному відділенні. Він був дуже здивований такими умовами. Щодня я зверталася й до Гусак, і до губернатора з тим, що в нас є серйозні проблеми в лікарні й потрібно їх розв'язувати.
 

Дійшло до того, що я постійно говорила про кисень. Тому що його справді недостатньо. У нас було багато журналістів, вони бачили, що відбувається, що в нас пацієнти залишаються на кисневих подушках, бо кисню недостатньо. Дотепер у нас залишалося всього чотири пункти стаціонарно підведеного кисню. Це на 100 хворих!

Фото, що їх Ольга Кобевко зробила в своєму відділенні: ліворуч -- подача кисню

Однак, як стверджує лікарка у звітах до Києва, а потім й у ЗМІ подавалася спотворена інформація.

– Наприклад, про причини смерті людей. Писали, що в області померло п'ятеро осіб, і вони вмерли не від коронавірусу, а від супутніх захворювань.

Але ми бачили, що люди вмирали від дихальної недостатності, від задухи. І я стала про це говорити. Тому що перекручена інформація призведе потім до незворотних наслідків. Люди не сприйматимуть правди. Якщо брехати спочатку, то потім люди не звертатимуть уваги на прохання носити маски.
 

Я постійно про це говорила, увесь час нагадувала про кисень, тому що люди задихалися. А в нас не було можливості забезпечити хворих.

Ольга Кобевко раніше була волонтером

Особливого резонансу в ЗМІ набуло відео, яке нещодавно виклала Олька Квебеко в соцмережах:

– Коли вже пішов восьмий місяць від початку пандемії, я знову зробила пост у соцмережах. Я зняла відео про те, яким було чергування. До нас надійшло дві людини, для яких уже не було кисню.

І коли надійшла ще жінка, я сіла й кажу:

«Боже, я просто не знаю, куди вас покласти, у мене немає кисню, я не знаю, що робити».
 

З дому жінка приїхала з кисневим балоном, ніч пробула, потім їй ще привезли балон. Пізніше одну пацієнтку забрали в реанімацію – і звільнився кисневий пункт, ми цю пацієнтку туди під'єднали. Я про це розповіла в соцмережах.
 

І почалася агресія з боку обласної адміністрації. Тому що виходить, що на Буковині за вісім місяців нічого не зробили, щоб пацієнти могли хоча б не думати про кисень. Хворі постійно купують ліки. Більшою частиною ліків пацієнти забезпечують себе власним коштом. І вже дійшло до того, що пацієнти почали використовувати свій кисень. Це страшно.

Натисніть плей для перегляду цього відео

Дехто вважає, що Ольга Кобевко «нагнітає» і, можливо – свідомо піариться на проблемах.

Напевно такої ж думки дотримується й керівництво області.

Інтерв’ю, що його дала лікарка виданню Обозреватель є достатньо розлогим. Ви маєте можливість прочитати його повністю за посиланням і скласти власну думку.

Ольга Кобевко та Наталія Гусак (колаж наш)

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень