Ґвалтували мертвих жінок, з чоловіків – здирали шкіру: нове у справі закатованих у Дубні

Майже три десятки етнічних німців та українців, рештки яких виявили весною, перепоховають у жовтні

Джерело - www.radiosvoboda.org

У Дубні 8 жовтня буде мітинг-реквієм. Його проведуть на Семидубському кладовищі з нагоди перепоховання знайдених на території військової частини закатованих людей.

Джерело - www.radiosvoboda.org

Історики стверджують, що цих людей розстріляли комісари НКВС у 1941 році.

Згідно з документами й спогадами місцевих жителів, це українці та етнічні німці. Серед них немає дітей. Деякі прізвища вже вдалось встановити, повідомила начальниця відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Дубенської міської ради Ерна Шевчук:

- Нам вдалось встановити деякі імена та прізвища. Поки ми не можемо їх називати, адже до 8 жовтня тривають деякі експертизи. Розкопками займались історики меморіально-пошукового центру «Доля», як тільки вони нададуть усі документи – ми розкажемо деталі.

Зараз лише можу підтвердити, що у вівторок, 8 жовтня, об 11 годині на Семидубському кладовищі відбудеться жалобний захід «Коли ви вмирали вам дзвони не грали», де буде і мітинг-реквієм і поминальна служба. Кожні рештки будуть в окремій домовині, тобто буде 29 домовин.

Роботи експерти «Долі» проводили на замовлення Дубенської міської ради, яка торік розробила та профінансували програму «Пам'ять».

Зауважимо, в інтернеті з’явилась стаття «Расправа с заключенными в Дубно (перевод документа)». Її знайшов завідувач відділу історії ДІКЗ м. Дубно Юрій Пшеничний та поширив посилання у Фейсбуці.

У самому документі, за 1 липня 1941 року, йдеться про: «Розстріл комісарів НКВС і партійних функціонерів, а також доповідь про розстріл органами НКВС 400 етнічних німців і українців у в'язниці м. Дубно».

Оригінал документа. Джерело - http://www.solonin.org/doc_rasprava-s-zaklyuchennyimi-v?fbclid=IwAR3CWwlT_2-CjgA9UMbZk3CmRwoCJu68HXYmBMEYqq2SO05Li6TO8L9Autc

Ось деякі витяги з документа:

Слід особливо відзначити, що вдалося встановити сліди зґвалтування щонайменше в однієї ув'язненої жіночої статі, яка серед інших дев'яти жінок була зґвалтована, вже бувши розстріляною. Про це свідчить те, що нижня частина живота у жінки була оголена, одяг був задерта вгору, ноги розсунуті під кутом, характерним для здійснення статевого акту, а в піхву були знайдені сліди сперми. Про те, що жінку зґвалтували вже після розстрілу, свідчить положення ніг — якби її розстріляли після статевого акту, то ноги б прийняли зовсім інше положення, характерне для смертельної агонії.

Наскільки жорстоко катували, катували і мучили невинних політв'язнів, каже знахідка, зроблена при чищенні тюремних камер і вивезенні тіл ув'язнених: була знайдена повністю здерта шкіра людської руки, на якій все ще були нігті пальців. Крім цього, була знайдена людська ступня… на ній клаптями висіла шкіри. Як і у випадку з рукою, шкіра була повністю здерта.

Як було встановлено надалі, арешти політичних в'язнів проводилися абсолютно безсистемно. Ті, що вижили розповідали серед іншого про укладений, арештоване через несплату податків; інший в'язень був поміщений у в'язницю тільки через те, що на двадцять хвилин запізнився на роботу. Одна ув'язнена була укладена за варту у зв'язку з тим, що у неї знайшли український журнал націоналістичного спрямування і т.п.

 

Найсумнішим випадком, однак, можна назвати випадок з шістнадцятирічним етнічним німцем, який належав до скаутської організації, і тільки через це місяцями перебував у в'язниці, а згодом був розстріляний.

Повний текст документу можете читати тут.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень