Франція у хірургічних масках – у червоній зоні, Швеція без масок – у зеленій. Чи захищають маски від коронавірусу?

Міркування лікаря Павла Сільковського

Лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сільковський пригадує, як колись, багато років тому, боролися з епідеміями.

Коли в якусь місцевість приходила епідемія чуми, бувало, в її поширенні звинувачували котів. І тоді цих тварин починали масово винищувати. Але чуму передавали блохи, які жили на щурах, і винищення котів призводило до збільшення популяції щурів і ще більших спалахів.

 

Були гіпотези, що неприємний запах відлякує збудників чуми. І тоді хворих починали обливати сечею і обмазувати калом. Але це теж сприяло ще більшому зараженню. Було навіть таке, що у поширенні хвороби звинуватили євреїв. І тоді, після жорстоких тортур, вони «зізнавалися», що заражали воду з колодязів, - пише лікар у своєму Facebook.

Епідемія чуми у Лондоні, яка спалахнула у XVII столітті, припинилася несподівано - після 5-денної пожежі, коли зникли умови для життя і розмноження щурів.

У наш час про епідемії, здавалося б, усе відомо. Спочатку усіх змушували носити рукавички, протирати усе дезрозчинами та поливали вулиці у містах і селах. Та потім зрозуміли, що це - не методи.

Маска і дистанція мали б давати майже 100% захист… Тільки і тут не все гладко. Бо значна частина людей, які вже місяцями ховалися і віталися тільки помахом руки здалеку, а маску не знімали навіть у безлюдних місцях, тепер все одно хворіють, - констатує Павло Сільковський.

У Європі, де всі дисципліновані, захворюваність наростає, а спадає - у безмасковій Швеції. Франція, де маски носять не прості, а хірургічні - теж в червоній зоні. Якщо маски рятують, то чому така ситуація?

Може, і про маски з часом будемо згадувати з кислою посмішкою. Можливо. Я цього не знаю. І поки кращого не придумали, треба слухатися тих, хто знає більше. Або думає, що знає. Принаймні, всіх закликають думати. Ось я собі і думаю... – міркує лікар.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень