Фотографували бюлетені та, як завжди, забули про людей з інвалідністю. Порушення на виборах у Рівному

Які зафіксували спостерігачі

Другий тур виборів міського голови Рівного пройшов без значних порушень.

Однак спостерігачі громадської мережі «Опора» усе ж зафіксували випадки недотримання виборчого законодавства.

Досить поширеним було фотографування виборцями своїх бюлетенів, говорить координатор громадянської мережі «Опора» у Рівненській області Михайло Балик:

Так, з самого ранку наші спостерігачі повідомляли про те, що виборці досить часто фотографують бюлетені. Такі випадки зафіксовано на декількох дільницях:

 

У Квасилівському профтехліцеї, у Рівному на вулиці Чорновола в Інституті післядипломної освіти, НВК на вулиці Павлюченка, дитсадок на вулиці Гайдамацькій і у дитсадку на вулиці Карпинського. Найбільша кількість фотографування, а це близько 7 випадків, зафіксували у дитсадку на вулиці Фабричній, - говорить Михайло Балик.

Це свідчить про імовірну контрольованість голосування і можливий підкуп виборців, зауважив Михайло Балик. Поліція зареєструвала два кримінальні провадження, одне з яких щодо підкупу.

Відповідальність за підкуп виборців несе як організатор підкупу, так і виборець, який погодився «продати» свій голос, - каже представник «Опори».

Також у день виборів фіксувалися незначні технічні порушення. Серед них і ті, які стосувалися протиепідемічних заходів, говорить громадська омбудсвумен із захисту виборчих прав у Рівненській області Марія Цип`ящук:

Засоби температурного скринінгу не завжди спрацьовували. Показували надто низьку температуру.

Але це не порушення, а технічна несправність, вважає правозахисниця. Водночас на багатьох дільницях були неправильно встановлені окремі кабінки для людей із симптомами ГРВІ:

Ці кабінки не були відокремлені. Просто остання кабінка в ряду відводилася для людей з ознаками захворюваннями. Це також пов`язано із технічними особливостями та конструкцією місць для голосування.

 

Були дещо дивні написи на цих кабінках. До прикладу, напис для «людей з температурою». Але ж в усіх людей є температура (посміхається). Також не було окремих скриньок для людей із симптомами ГРВІ. В окремих випадках звичайних скриньок теж не вистачало.

Окрім цього, на дільницях не було жодної кабінки для людей з інвалідністю, каже омбудсвумен.  Додає, що дільниці знову не змогли забезпечити доступ для цієї групи населення.

Лише в середині жовтня Кабмін розробив рекомендації. 10 днів, які лишилися в органів місцевого  самоврядування, це, звісно, надто мало. Тож доступність не надто покращилася.

Також правозахисниця відзначила проблеми з інформаційною доступністю:

Не було жодної інформації про кандидатів. Люди були позбавлені можливості ознайомитися. Добре, що були плакати безпосередньо від політичних сил, де роз`яснювалося про кандидата.

Представники «Опори» відзначили, що процес підрахунку голосів відбувався досить швидко.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень