Експерти сказали, як подовжити життя деревам у Рівному до 150 років (ФОТО)

У місті вже розпочали лікування вікових насаджень

Відсьогодні у Рівному розпочали лікувати вікові дерева, яких у місті за даними Екологічного центру ПДМ налічується понад сто. Ці дерева, зважаючи на їхній значний вік, а також розміри та стан, мають біологічну, культурно-історичну та естетичну цінність. Ці могутні велетні, які за своєю суттю є свідками минулого і реліктом колишнього ландшафту, мали б викликати у суспільстві величезний інтерес, однак наразі більшість з них залишається у занедбаному стані.

Таких дерев у Рівному не так і багато, а тому потрібно берегти кожне з них. Кожне вікове дерево потребує професійного догляду. Саме тому ми й розпочали роботи з лікування та збереження зелених довгожителів. Що ми сьогодні бачимо?

На багатьох екземплярах сухі гілки, дупла, комунальники дуже часто непрофесійно обрізають гілля, заносять інфекції та шкідники, не обробляючи правильно зрізи, а корені часто заблоковані асфальтом. Щоб дерева жили й не гинули, треба усунути усі ці негативні фактори, так би мовити, дати деревам вільно дихати, - говорить екоспеціаліст Володимир Вітроградський.

Екологічний проєкт зі збереження вікових дерев вимагає значних організаційних зусиль і коштів. Учасники громадської ініціативи «Сад Історій» отримали підтримку від голови «Рівне Разом» Віктора Шакирзяна у рамках його екологічної програми.

Віктор Шакирзян розповідає, що проєкт поєднує одразу дві стратегічні цілі громадської організації:

Збереження таких дерев – це питання довкілля і комфорту та безпеки в місті для рівнян. Лікуючи та зберігаючи ці дерева, ми також зберігаємо автентичний міський пейзаж. Ці дерева унікальні і Рівне щасливе мати таку кількість вікових дерев. Залишилось лише правильно їх доглядати.

Нині у Рівному дуже багато сухих небезпечних гілок на деревах, а також трапляються короновані дерева.
Коронування – це одна з найшкідливіших практик, яку придумало людство, зазначає Володимир Вітроградський:

Тут багато таких дерев. Якусь частину дерев потрібно взагалі видаляти, тому що вони тепер вигнивають — інші ж можна врятувати. Для цього у Рівному потрібно робити санітарну обрізку, і формувальну. Загалом 20-30% дерев в досить непоганому стані.

Також арборист додає, що багаторічному в’язу в парку на Грабнику дуже пощастило, бо ось у Києві таких дерев на пальцях можна порахувати. А ось рівненському в’язу більше сотні років. Після обрізки він мінімум 80 років проживе.

А якщо догляд не зупиняти й так само прибирати сухі гілки, то дерево може прожити й усі 150 років.

* - на правах політичної реклами 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень