«Чистити не можна засипати»: депутатів Рівнеради закликали визначитися, що робити з Басівкутським озером

На його порятунок у міській казні коштів не вистачить

Як врятувати Басівкутське водосховище напередодні розповіли науковці водного університету.

У Рівнераді влаштували «Депутатський день», під час якого фахівці водного університету представили свої кількарічні дослідження.

Ректор НУВГП Віктор Мошинський зазначив, що це - основна водойма Рівного, альтернативи якій у місті немає:

Ми його або врятуємо і будемо правильно ним управляти, або ми його засипемо і забудуємо. Тож нам треба визначитися.

Дослідники виявили, що основні причини забруднення водосховища - відсутність каналізації у Басовому Куті, значні донні відкладення і забруднення, яке надходить з верхів’я річки.

Якість води у водоймі коливається від «поганої» до «дуже поганої».

 

Близько 30% забруднення виникає за рахунок донних відкладень – мулу. Саме тому дно водойми потрібно розчистити і трохи поглибити. Без цього з очисткою водосховища нічого не вийде, кажуть науковці.

Для розв’язання усіх виявлених проблем потрібно близько п’яти років і надзвичайно багато коштів.

Лише один із передбачених проєктом пунктів потребує до 100 млн грн, тож загальна вартість проєкту – непосильна для міського бюджету, каже очільник Рівного Володимир Хомко:

Є два основних забруднювача: Басів Кут, де взагалі немає каналізації та герметичних септиків, та верхів’я річки. Все, що приходить звідти, осідає в озері.

 

У водосховищі – 1,5 метра мулу. У цьому році ми поставимо земснаряд. Ми хочемо розчистити верхню частину, щоб вже мати там відстійник і щоб забруднюючі речовини не поступали в нижню частину озера. Проєкт буде готовий до літа і, найімовірніше, уже влітку приступлять до реалізації його першої частини.

 

Реалізація проєкту дуже дороговартісна. Лише шлюз-регулятор коштуватиме до 100 млн грн. Вартість робіт неспіврозмірна з нашим бюджет, тож я вважаю, що має підключитися і область, і держава. Це проблема не міська, а обласна і державна.

 

Але ми можемо почати: зокрема, що стосується каналізування прибережної частини, насамперед - Басівкута.

 

Все це реально – дорого, але це можна зробити.

На основі цих досліджень розроблятимуть програму, з якою і працюватимуть далі. У ній мають розписати терміни та вартість усіх робіт, підсумував міський голова.

Додамо, що науковці НУВГП поки що не визначилися, куди у разі чистки водойми діватимуть донні відкладення, у яких виявили Кадмій. Кажуть, джерелом його появи може бути Здолбунівський цементний завод або батарейки.  

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень