Чи безпечніше молоко споживатимуть рівняни з 1 липня у зв’язку з угодою про Асоціацію з ЄС

Угода вимагає відмовитися від молока другого сорту – того, яке здають молокопереробним підприємствам селяни від власних корів

Україна збирається виконати записані в Угоді про асоціацію положення щодо санітарно-гігієнічних норм, які стосуються сировини молока з 1 липня цього року. Відповідно до них, матимемо три сорти молока замість чинних сьогодні п’ятьох: екстра-клас, вищий і перший.

Втім, як пояснив заступник начальника управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини управління Держпродспоживслужби у Рівненській області Анатолій Голубовський, це не означає, що у селян з 1 липня припинять купувати молоко:

Якщо говоримо про зміни щодо ДСТУ по молоку, то з 1 липня має набрати чинності ця норма. Якщо це відбудеться, то молоко другого сорту не будуть приймати, бо ми імплементуємо своє законодавство до європейського.

 

Але там є перехідний період тривалістю майже до 5 років. Кожного року на 20% буде зменшуватися кількість молока другого сорту, яке прийматимуть. Тобто ще найближчі два роки це молоко у селян прийматимуть. А надалі для переробки на харчові продукти не використовуватимуть. А на переробку на корм тваринам або на технічний казеїн будуть приймати. 

А ось керівник і співзасновник сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Гориньдар» з Гощі Юрій Потапчук каже, що використанням лише доїльного апарата, які радять купувати селянам, щоб у них приймали молоко, якість цього продукту не поліпшиш. Молоко відповідатиме стандартам 1 гатунку, якщо буде чистим, від здорових корів і  охолодженим.

Отже, як підсумував п. Голубовський, для цього мають бути

чистий халат і помиті руки у  господині, чистота у хліві, де утримується корова, помита тварина перед доїнням тощо.

Ця публікація підготовлена в межах проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень