Медреформа на Рівненщині тільки розпочалася, а вже є проблеми

Про це говорили на нараді в облдержадміністрації з керівниками міст, районів і ОТГ

З 1 квітня мешканці Рівненщини вже можуть укладати електронні декларації з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Але нині і медики, і пацієнти припускаються у цьому багатьох помилок.

Говорить заступник голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко:

Перша помилка - це відмова пацієнту через прописку. Прописка не впливає на підписання декларації. Укладати декларацію можна навіть з київськими лікарями.

 

Друга - це робота з паперовими деклараціями. В деяких закладах навіть казали "у нас немає бланків", або "платіть нам за бланки і ми вам тоді роздрукуємо декларацію". В жодному разі не робіть цього - декларація заповнюється онлайн. Лише після цього вам її можуть роздрукувати.

 

І ще третя проблема - це черги, які можуть виникнути. Для цього треба організувати роботу так, аби не було ажіотажу, але й процес укладання не стояв на місці.

 

Також іноді бувають збої в електронній системі.  

Вже в області з лікарями уклали декларації близько 3 тисяч мешканців. Лише у вівторок кількість підписаних декларацій становила півтисячі. Але цифри, які подали райони на розгляд керівництву Рівненщини, значно більші. До прикладу, Зарічненський Центр первинної медико-санітарної допомоги нібито уклав 2,3 тисячі декларацій з пацієнтами. Хоча насправді у програмі E-HEALTH зареєстровані лише кілька десятків декларацій. Інші - уклали на папері.

Світлана Богатирчук-Кривко поінформувала:

Є в районах проблеми з підключенням інтернету в медзакладах, що також гальмує впровадження реформи. На 100% заклади підключені до Wоrld Wide Web у таких районах: Березнівському, Володимирецькому, Здолбунівському, Рівненському, Сарненському.

В решті – Демидівському, Зарічненському, Корецькому і Костопільському, Млинівському і Острозькому, Радивилівському - є заклади, де немає 100% підключення до інтернету.

Клопоту додає й те, що не всі лікарі реєструються в системі E-HEALTH. Така проблема є й у Рівному. До прикладу, в ЦПМСД "Центральний" з 58 лікарів зареєструвалися 58, у той час як в центрі ПМСД "Ювілейний" з 59 лікарів станом на 11 квітня зареєструвався лише 1 лікар.

Що ж до ситуації в районах, заступник голови ОДА сказала таке:

Найбільше лікарів зареєструвалося в Рівненському і Дубровицькому районах. Насторожує Мирогоща – жодного, також Смига, Зарічне. У Млинові – з 21 лікаря зареєструвалися 14, в Дубні – з 28 – 18. У Рівному - нерівномірна ситуація.

Що робити, аби таких помилок робилося менше, а процес укладання просувався швидше? На нараді Світлана Богатирчук-Кривко попросила усі сторони робити свою роботу. Органи місцевого самоврядування мають стежити за діяльністю медзакладів, створити електронні списки лікарів медзакладів тощо. Медустанови, своєю чергою, повинні зареєструватися в системі E-HEALTH та облаштувати входи у ЦПМСД інформаційними наліпками, де повідомляється, що саме в цьому закладі можна обрати собі лікаря.  

Нагадаємо, що на сайті міського управління охорони здоров'я є список лікарів Рівного, де можна ознайомитися з інформацією про фахівців.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень