Черговий ляп: у Зеленського назвали «главою держави» президентку Швейцарії, яка не має такого статусу

Черговий ляп ОПУ

Пресслужба президента України повідомила про його зустріч із «главою швейцарської держави», яка «перебуває в Україні з державним візитом», хоча швейцарська гостя не має такого статусу і не має права здійснювати державні візити. Повідомлення про це опублікував офіційний сайт президента України, повідомляє «Європейська правда».

На Банковій, зокрема, повідомили, що на офіційній церемонії зустрічі у Маріїнському палаці «начальник роти почесної варти відрапортував главам двох держав». Також у повідомленні кілька разів підкреслено, що президентка Швейцарської Конфедерації Симонетта Зоммаруга «перебуває в Україні з державним візитом».

Втім, ці твердження суперечать принципу організації влади у Швейцарії, за конституцією якої президенти Федеральної ради не наділені таким статусом.

 

Через те, що президентку Швейцарії часом помилково називають «главою держави», офіційний сайт уряду навіть містить детальні пояснення, чому це є неприпустимим.

«На відміну від інших країни, у Швейцарії немає однієї людини, що є главою держави... Хоча з назви може здаватися інакше, президентка Швейцарії не главою держави. Цю посаду не обіймає одна особа – натомість (главою держави є) колективний орган, Федеральна рада», - пояснює урядовий сайт.

Саме через відсутність цього статусу президентка Швейцарії, як підкреслюють ці роз’яснення, не може здійснювати державні візити.

 

В офіційних документах і заявах з Берна ці поїздки мають назву «президентських візитів».

Втім швейцарська влада дозволяє державам-партнерам мати різночитання щодо статусу візиту.

«Враховуючи те, що президент Швейцарії не є главою держави, формулювання на кшталт «президентка здійснює державний візит» є некоректними з точки зору Швейцарії...

 

Але коли інші держави (заявляють, що вони) приймають президентку Швейцарії з державним візитом, то такий термін є цілком прийнятним», - йдеться в урядових роз’ясненнях.

Варто зауважити, що ця плутанина трапляється не лише під час візиту в Україну, тому неточності у формулюваннях в повідомленні ОПУ напевно не матимуть негативного впливу на відносини та на перебіг візиту.

Як відомо, президентка Швейцарії Симонетта Зоммаруга прибула в Україну з триденним візитом і у четвер планує відвідати з Зеленським Донбас.

Нагадаємо, серед численних неточностей пресслужби президента — Луцька область. Саме так назвала Волинь команда президента у матеріалах з візиту Зеленського на початку липня. 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень