Будували на 25 років, а тепер можуть стояти і 150: коли у Рівному знесуть «хрущовки»

За оновлення житлового фонду в Україні вже бралися, але як далеко дійшли?

Останнім часом у Рівному значно активізувалося будівництво. Це помітно і без статистичних даних, однак…

Згідно з інформацією обласного управління статистики, у 2017 році прийняли в експлуатацію майже 400 тисяч квадратних метрів житла.

Приблизно, це 8 тисяч квартир площею 50 квадратних метрів.

Відчутно зросли обсяги будівництва з 2014 року.

Зростанням обсягів будівництва в області, не лише житлового, пишаються чиновники, підсумовуючи результати роботи в облдержадміністрації.

Разом з тим, зведення майже кожної нової будівлі супроводжується мітингами та скандалами, частіше за все, через бажання будувати висотки у парках, впритул до вже існуючих будинків просто у дворах багатоповерхівок і, чимдуж, у центрі міста.

Тож коли інвесторам почнуть пропонувати варіанти, які задовольнили б усіх (мешканців старих будинків – однозначно) і не вимагали б все більшої забудови землі, яка ще залишилася вільною – ми спробували з’ясувати.

Коли у Рівному нові висотки будуватимуть на місці старих багатоповерхівок? Із такими запитанням журналісти Радіо Трек звернулися до заступника міського голови із комунальних питань Олексія Хмилецького.

Така практика давно поширена в інших країнах. І понад 10 років тому за це спробували взятися в Україні.

У 2006-му Верховна Рада ухвалила Закон «Про комплексну реконструкцію мікрорайонів застарілого житлового фонду», що головним чином, стосувалася хрущовок. Лише у Києві їх планували знести 3 тисячі в 11 районах столиці.

Ідея такої інвестиції дуже проста. Забудовник зносить «хрущовки», а на їхньому місці будує будинки побільше. Власники квартир у старому будинку гарантовано отримують житлову площу в новобудові, а квадратні метри інвестор продає за ринковими цінами. При цьому у законі сказано, що нова квартира повинна бути на 50% більша за стару. Якщо в «хрущовці» була квартира площею 50 квадратів, у новобудові можна отримати 75 квадратних метрів. 

Розгорнутий матеріал на цю тему можна прочитати тут.

Проте, ця історія досі не закінчилася нічим. Немає перспектив у цьому питанні й у Рівному, каже Олексій Хмилецький:

- Ну, я думаю, що найближчим часом ми до цього не прийдемо. А от капітальний ремонт цих споруд – це, в принципі, логічно. Доведеться капітальний ремонт робити. Я думаю, що їх руйнувати не вийде, а от реставрувати - так. Якщо будуть гроші і муніципальні, як в інших державах передбачаються, то це буде просто і конкретно.

Тобто, для будівництва нових будинків на місці старих - треба гроші і підтримка від місцевої влади, зазначив Олексій Хмилецький.

При цьому, у Рівному немає жодного аварійного житлового будинку, кажуть в управлінні житлово-комунального господарства.

Зауважимо, що хрущовки зводили як тимчасове житло. Передбачалося, що вже через 25 років п’ятиповерхівки знесуть, а на їхньому місці побудують нові будівлі. Однак поступово термін експлуатації продовжили з 25 до 60, а нині – до стап’ятдесяти років.

У Рівному перші хрущовки з’явилися у 1955 році.

Тобто, виходить що ще впродовж 87 років до них не буде жодних претензій. Першу панельку у Рівному звели 1977-го, тобто, згідно з наказами, до 2077 року вони ще не нестимуть загрози.

Про це сайт Радіо Трек писав у матеріалі Про стан багатоповерхівок у Рівному. Скільки вони ще простоять?

Читайте також: Як виглядають найстаріші будинки Рівного (ФОТО)

Слідкуй за нашими новинами у Telegram  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень