Баня, школа й житло. Історія будинку у Рівному, якому майже 100 років

Двоповерхівка на Дорошенка

У редакцію Радіо Трек звернувся Володимир, й розповів про сторінку в мережі, яку присвятив будинку у Рівному.

Йдеться про двоповерхівку на вулиці Дорошенка 34А. Споруді уже практично 100 років й в різні періоди тут була баня, школа й зрештою – житло.

Наш будинок був збудований у 1926 році. У всякому випадку так «говорить» технічний паспорт. Кажуть, що спочатку тут була баня, потім - школа, потім - житловий будинок.

У XVIII ст. – першій половині в передмісті Воля (в районі сучасної вулиці П. Дорошенка) існував, мабуть, чи не найстаріший цвинтар. Саме навпроти цього, тепер вже колишнього, цвинтарю і стоїть наш будинок.

Про нього згадував В. Г. Короленко у спогадах «Історія мого сучасника». На цьому ж кладовищі була могила учня гімназії Янкевича, який в ній вчився за кілька років до Короленка. Тоді Янкевича «переслідувала» гімназійна влада й одного разу він був покараний нібито за неуважність на уроці. На його запевнення, що він хворий, ніхто не звернув уваги і його відправили до карцеру. Коли ж сторож пішов його ввечері випустити, той вже марив, а за деякий час Янкевич помер.

З того часу серед гімназистів був своєрідний обов’язок в пам’ять за померлим товаришем. Ось як це описує Короленко у тих-таки спогадах: "На плиті після традиційних трьох літер D. O. M. (DeoOptimoMaximo, з лат. "В славу найвеличнішого і найвищого Бога", авт.) стояло зменшувальне ім’я з прізвищем (ніби Ясь Янкевич), потім рік народження та смерті. Зверху, видряпані в глибокій борозні цвяхами та ножиками, були видимі два польських слова: ofiarasrogości (жертва строгості)", - йдеться на сторінці Володимира. 

Зараз будинок розташований на вулиці Дорошенка. А в різні роки ця вулиця називалася Томарівська, Тамарівська, Легіонів, Горького. Перейменували її на вулицю Петра Дорошенка у 1993 році.

Володимир зібрав безліч архівних документів й вирізок з газет, де згадується історія будинку на Дорошенка 34А. у 1984 році над ним навіть нависала загроза знесення. Тоді мешканців мали розселити у квартири. Втім цього не сталося й досі.

Зараз головним чином на сторінці йдеться про безліч комунальних проблем з якими зіштовхуються мешканці будинку. Докладніше – тут.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень