АТОвцю, інваліду І групи влада Рівного дала допомогу на лікування лише 300 грн. Чому?

Чоловік отримав важку травму хребта на Світлодарській дузі у серпні 2015 року.

Олександр Герасимчук

Олександру Герасимчуку -37 років. Він з серпня 2014 року брав участь в АТО, служив розвідником у 128-ій окремій гірсько-штурмовій бригаді. Був двічі поранений.

Друге поранення його серйозно скалічило. У чоловіка після перелому 6-го та 7-го хребців і забою спинного мозку паралізована нижня частина тіла та порушені деякі функції верхньої. Олександр пересувається в інвалідному візку та потребує постійного догляду.

У нього двоє дітей: 6 та 11 років. З допомоги від держави – 7700 грн пенсії та виплата дружині у зв’язку з доглядом за чоловіком – 29 грн. Такої суми ледве вистачає вижити чотирьом людям, а ще потрібні кошти на лікування та реабілітацію Олександра. А хвороб у зв'язку з тим, що він майже не рухається, додалося.

Дружина Олександра – Наталя звернулася нещодавно до влади Рівного за допомогою і була шокована:   

29.05.18 я зверталася. Мені надали відповідь, що мій чоловік не підлягає під цю статтю, за якою вони можуть виділити допомогу. Але ж того року вони надали значну суму. Цього року відмову написали. Але прийшла відповідь 16.07.18, що мені виділили 300 грн. І мене це обурило. Бо у чоловіка лише на медичні засоби іде в  рік 18-20 тисяч. Цими засобами держава майже не забезпечує: памперсами, сечоприймачами, урідомами.

Наталія Герасимчук

Наталя Герасимчук каже, що частково ліками їх забезпечує держава, але не всіма. Тому доводиться звертатися до волонтерів. Вони ж постачають пелюшки, сечоприймачі тощо. Наталя продовжує:

В Україні де ми тільки не їздили, поліпшення стану Олександра майже не було. Потім побували на реабілітації у Польщі в березні. І нас запрошують знов. Бо бачать результати у відновленні функцій верхньої частини тіла. І "Львівська сотня" збирає нам кошти на реабілітацію. Клініка у місті Осек бере нас безкоштовно. Але треба підготуватися: памперси, ліки купити.

У міському управлінні охорони здоров’я Рівного Марія Грабовець пояснила:

Торік у липні Олександру Герасимчуку виділили 20 тисяч грн.  в той час, як іншим виділяли по 5. Тому що там особлива ситуація: він на інвалідному візку. Двом пораненим в АТО, які потребували протези, і йому виділили по 20.

 

Це матеріальна допомога, яку надають учасникам АТО, які отримали травми і  поранення, пов’язані із захистом Батьківщини. Вона надається лише раз.

 

Якщо учасник бойових дій має хворобу, яка є у переліку, то тоді надається згідно з порядком надання допомоги, як і всім решті людей.

 

У нас є багато хворих з вірусним гепатитом С, то вони отримують допомогу щороку, а всі, хто отримав травми і поранення в АТО, то один раз.

Марія Грабовець зауважила, що у  госпіталі АТОвців лікують безкоштовно, тож на лікування вони не тратяться. А ось на реабілітацію, санаторно-курортне лікування, лікування у приватних клініках допомогу з міського бюджету Рівного не надають. В управлінні охорони здоров’я можна, хіба, отримати безкоштовно деякі вироби для догляду за хворими, наприклад, калоприймачі. Але тоді, коли вони є. Дізнатися про це детальніше можна за номером 67-15-58.

Нині родина Олександра Герасимчука перебуває у селі Шубків Рівненського району, де живуть їхні батьки. У них вони залишають дітей, коли Олександр проходить реабілітацію. Ті, хто хоче допомогти родині пораненого бійця, можуть звертатися до його дружини Наталі

за номером 096-060-49-58 або переказувати кошти на її картку у Приватбанку за номером 4149 4991 0613 4719.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень