В Україні з'являться платні дороги: кому і скільки доведеться викласти

За спробу уникнути оплати доведеться викласти чималий штраф

В Україні незабаром можуть з'явитися платні дороги. Викласти за шлях, наприклад, від Києва до Одеси доведеться до півтори тисячі гривень. Але стягуватися такий податок буде не з усіх авто.

Відповідний законопроєкт був затверджений на засіданні уряду в середу 22 вересня.

Так, мова поки йде лише про великовантажні автомобілі масою від 12 тонн. Плату доведеться вносити за користування дорогами державного значення.

Для контролю на таких дорогах буде впроваджена система радіочастотних міток ідентифікації, а розрахуватися можна буде в електронній системі.

 

Всі кошти, отримані від проїзду таких авто, а також штрафи за несплату передбачається направляти в Дорожній фонд.

У пояснювальній записці до постанови йдеться, що в Україні близько 1,5 млн вантажних авто і це без урахування машин з іноземною реєстрацією. Ці великовантажні призводять до швидкого зносу дорожнього покриття.

Тисячі кілометрів доріг в Україні будується шляхом коштів платників податків. При цьому тисячі кілометрів українських доріг отримують найбільше навантаження і знос саме від вантажівок.

 

Тому для них пропонується встановити оплату за користування дорогами загального користування, - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Якою буде плата за проїзд українськими дорогами - поки неясно. Але в уряді передбачається отримати до 9 млрд гривень при середньому тарифі 1-3 грн/км. Тобто за проїзд 12-тонної вантажівки від Києва до Одеси доведеться викласти 500-1500 грн.

За спробу уникнути оплати доведеться викласти штраф - 8500 грн за перший раз і 17000 грн за повторне порушення.

 

Таку ж суму доведеться заплатити, якщо на вантажівку не буде встановлено «маячок».

Передбачається, що перші платні дороги в Україні можуть з'явитися вже у 2024-му році.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень