Чи було вимагання хабаря замість 2 млн грн штрафу: на Рівненщині посварилися водоканал та екоінспекція

Дійшло аж до криміналу

Комунальне підприємство "Дубноводоканал" звинуватило у вимаганні хабаря екоінспекторку з Рівного Олену Пісковець. Звернулося із заявою про це у поліцію. А та розпочала кримінальне провадження за частиною 1 статті 364 Кримінального Кодексу України "Зловживання владою або службовим становищем".

Про це у соцмережі Фейсбук поінформувала рівненська журналістка Катерина Романік і виклала відповідь на інфозапит з поліції: 

Директор "Дубноводоканалу" Сергій Кирчук розповів Радіо ТРЕК свою версію конфлікту:

Ми звинуватили Олену Пісковець у перевищенні службових повноважень. Адже вона у нас на підприємстві при свідках говорила про 10-12 тисяч грн, які мали б щомісячно платитися, і казала, що так платять інші підприємства.

 

Про те, що ці гроші мали б іти особисто їй у кишеню, не казала. Але згадувала про гроші. Я особисто це не чув, а чув мій працівник. І написав про це у службовій записці. Бо ми проводили службове розслідування.  

 

Крім того, 2 млн грн штрафу за забруднення води, земель  і скиди в річку Ікву, які наклала на нас екоінспекторка - це дуже велика сума. Тому ми звернулися у Рівненський адмінсуд. Оскаржуємо її. Адже там були розбіжності у лабораторних дослідженнях, зроблених екоінспекцією і нашою лабораторією.

Сергій Кирчук вважає, що екоінспекторка була до них упереджена. Бо перевірки у них постійно були й раніше.

При цьому екоінспектори виводили якийсь середній показник забруднення. А під час останньої перевірки аналізи брали щодня та ще й квадрокоптером знімали водоканал - режимний об'єкт. До того ж квадрокоптер не числиться на балансі інспекції.   

Упередженість виникла тому, що ми екоінспекцію не допустили на перевірку. Бо тоді були законодавчі розбіжності: екоінспекцію реформували і вона не мала права перевірки проводити.

 

Після цього екоінспектори у нас провели позапланову перевірку і "намалювали" нам 2 млн грн штрафу. А екоінспекторка заявила, що ми - найгірший забруднювач навколишнього середовища серед підприємств Рівненщини. 

У начальниці відділу Державного екологічного нагляду водних ресурсів Поліського округу Олени Пісковець - своя правда. Жінка вважає, що, звинувачуючи її у вимаганні хабаря, їй мстять за великий штраф. 

Під час планової перевірки на "Дубноводоканалі" ми виявили недостатнє очищення стічних вод, які потрапляли в Ікву, порушення правил експлуатації очисних споруд, забруднення 3 тис. м² землі Привільненської ОТГ взагалі неочищеними скидами і заболочення через це території. Надали припис із вказанням термінів усунення порушення. Але водоканал про їх усунення нам не повідомив.

 

У таких випадках ми маємо право перевіряти позапланово без повідомлення про перевірку. Але "Дубноводоканал" на перевірку нас не допустив. А це - найбільше підприємство, яке недоочищені води скидає в Ікву. Востаннє тут перевірка була у лютому цього року. І ми виявили, що наш припис не був виконаний. За це й було накладено 2 млн грн штрафу.

 

Так, ми використовували під час перевірки квадрокоптер. Його надала нам екологічна громадська організація з власної ініціативи. 

Щодо сум у 10-12 тисяч грн, які були озвучені працівнику водоканалу, то Олена Пісковець пояснює:

Водоканал має контролювати каналізаційні скиди від підприємств і виставляти їм збитки, якщо є перевищення забруднюючих речовин. В такому разі за забруднення річки чи земель платитимуть його першочергові винуватці, а водоканал - лише за свою власну частину забруднення, яка може становити лише 10-12 тисяч грн на місяць. Так роблять інші підприємства. І саме це я пояснювала працівнику водоканалу, а не натякала на хабар, як мене звинувачують.  

 

Та й нас на перевірці було 11 інспекторів і я жодного разу не залишалася наодинці ні з ким із працівників водоканалу, щоб могти вимагати хабарі.    

Олена Пісковець вважає, що водоканал чинить на неї тиск, щоб усунути від участі у слідчих діях. Каже, що з приводу цієї ситуації екоінспекція надала матеріали у поліцію, прокуратуру, СБУ та Рівненську облдержадміністрацію. Також поінформувала, що консультується з юристом, щоб, можливо, позиватися з водоканалом за шкоду її діловій репутації. 

Тепер у цьому всьому мають розібратися правоохоронці, щоб з'ясувати істину.

Нагадаємо також, що рівненські ЗМІ неодноразово повідомляли про мор риби у річці Ікві через її забруднення.  

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень