Яку школу та освіту обирати для своїх дітей?, - ІТ-ішник із Рівного пропонує ТОП-5

Світ змінюється на очах, але...

1 вересня – не за горами. Батькам доводиться робити вибір, як буде розвиватися їхня дитина чи їхні діти. Студентам треба думати, куди йти вчитися, куди їхати вчитися, і чи є сенс вчитися взагалі. Хтось піде одразу працювати, хтось буде плисти за течією запропонованої схеми навчання, шукати – де ще більш спрощена програма для школярів тепер буде транслюватися їм прямо в монітор чи екран смартфона, а десь батьки візьмуть на себе ролі педагогів та вихователів.

У виборі способів навчатися зараз, є щось драматичне. Це звісно не так, як перший раз поцілуватися, чи що там ще буває перший раз, але… Невірно вибраний для ваших дітей одного разу шлях може більше ніколи не змінитися.

Тому: дуже спрощено усі 4 і 1 спосіб чи формати отримати знання як їх бачу я

СПОСІБ 1. Класична офлайн освіта і тільки вона.

Це варіант якому тисячі років, спосіб в який ми самі отримували освіту. Прекрасний спосіб формування навичок комунікацій в дітей, а в студентів спосіб групуватися в осередки по інтересам.

Якби років 16 тому світ не штовхнули в соціальні мережі і в життя з 2 профілями, в напрямок поєднання мережі і нашого мозку, пам’яті і так далі. Це був би ідеальний варіант.


Але час змінився, діти вже абсолютно інші, і для них, тільки такий формат навчання вже не підходить. Але в моєму рейтингу, це все таки ТОП-2. Тому що навіть будучи офлайн, навіть не маючи таких потреб в реальному спілкуванні як раніше, діти й сюди внесуть майбутнє.


Байдуже що в таких школах буде максимальна кількість олдскульних педагогів які часто живуть підвищеною самооцінкою і спробами ставити свою гордість та статус вище всього іншого, але жити з такими динозаврами поруч теж своєрідна закалка для учнів.

Та і будь який вуз чи школа може бути оптимізована на практику та бізнес, на роботу з реальними кейсами, та роботу в командах. Плюс її сила – це соціальна складова.

СПОСІБ 2.  Самонавчання вдома

Це до речі, ТОП-3 в моєму рейтингу. Тут батькам потрібно відчути та почути своїх дітей, і обрати їм тих приватних викладачів, ті предмети, які їм і підходять і подобаються.

До цього додати набір курсів з мережі, 200% залученість батьків, і вийде прекрасна схема, котра лише буде не актуальна всім через свою вартість та бажану наявність 2 батьків. І до речі бажано 2ох батьків різної статі.


Я вже не буду казати ще й білих батьків, бо ви подумаєте що це якийсь расизм. Ні. Чорні і жовті діти теж мають право на освіту.

Але є  мінус в найважливішій складовій – низька доля практики, яку все таки потрібно буде знаходити десь ще. Ви помічали, до речі, що Все більше дітей 17-18 років працює? Так от, думаю логічно що не за горами закон про те, що діти 16-17 років зможуть офіційно працювати. Хоча діти в деяких країнах змалку так і працюють в автобізнесі, хімічній промисловості чи торгівлі.

СПОСІБ 3. Онлайн навчання.

Зараз маю на увазі лише формат онлайн. Думаю не секрет, що це зручний та доступний спосіб отримати знання. Не важливо скільки вам років, хто ви за фахом чи хто ваші батьки. Але, цей формат має купу недоліків: багатьом він не підходить через відсутність соціальної атмосфери навколо, через низьку здатність до самоорганізації, і через те, що не кожен може одразу підібрати собі гідний підходящий курс, і те що не всі предмети можна в такий спосіб вивчити.

Тобто, якщо це єдиний спосіб отримати знання і він вам зайшов, супер. Якщо одразу ні – це швидко перетвориться на процес змивання часу в унітаз.


І прохання не плутати це з окремими курсами для ІТ спеціалістів, чи будь якої іншої галузі, ціль яких точково закрити прогалини в певних дисциплінах та питаннях і є вже тою доступною необхідністю, котра має мати місце в навчанні будь кого з нас.

СПОСІБ 4. Дистанційне навчання.

Недавно прослухав якусь рекламу, де одна з «дистанційних шкіл» пропонує батькам свої послуги, як новітній формат освіти для їхніх дітей чи щось таке. І таких типу закладів виникає купа.

Типу, це формат навчання, коли ви в довільний час сідаєте за комп’ютер, відкриваєте якийсь сайт, де лежить шкільна чи університетська програма. Ну і дитина в довільний час, коли там їй зайде та математика, може повчитися. А може й ні. Всім байдуже. Але якщо у дитини будуть питання, викладач може навіть включити скайп, і прочитати якийсь урок чи тему в live форматі.


Ну, як би все максимально спрощено і відкинуто зайве щоправда, разом із основним. А батьки тепер мають стати педагогами і менторами, найважливіше – практичні знання, нівелюються, комунікації з іншими дітьми зменшується і ваша дитина стає класичним представником комірки споживацього соціуму. Сумно.  Недоступно для сімей де немає двох батьків, а ті що є, або мають повністю стати педагогами або шукати додаткові години для нянь.

Це в моєму ТОПі аутсайдер, бо це найгірше що можна побажати своїй дитині. І якщо ви вирішили таки піти цим шляхом, задайте собі запитання: для чого той чи інший заклад пропонує свої послуги і що готовий давати вам та вашим дітям.

Звісно треба давати шанс закладам, котрі пробують відкривати свої віртуальні двері для дистанційного навчання не маючи по суті нічого, крім спрощеної програми і трьох педагогів, але якщо таке навчання платне і коштує дорого, тоді щоб повірити в таку схему навчання, потрібно показати, що і самі педагоги та власники таких закладів вірять в це і вкладаються.

СПОСІБ 4.5. Проектні школи.

ТОП-1 в рейтингу. Хоча він ще не працює в нашій країні в описаному вигляді. Тому і позначений він як 0.5, через те що це в стадії формування та становлення.

Уявіть собі красиву будівлю. Так от… Уявіть красиву будівлю, поруч якої чудова паркова зона, місця для парковки, для займання спортом та відпочинку.


Такий собі міні Стенфорд. В середині великі світлі приміщення без стін з прекрасно продуманим інтер’єром та зручним простором. І так на кілька поверхів. В чудово оснащених приміщеннях є подіум для педагога чи виступів інших учнів, є купа камер та обладнання для онлайн трансляцій, зручні місця для учнів чи студентів.


Частина простору відведена для практичних занять різних галузей. Заклад має свій транспорт, зелені насадження, тварин, великі таунхоли для масових зібрань і невеликі приміщення для окремих команд.

Уявили? Так от, якщо ваша дитина приїхала чи прийшла в такий заклад, вона зможе отримати знання офлайн, вона може отримати його онлайн знаходячись в зоні відпочинку поруч чи ще десь.

Але суттю таких знань буде 200% фокус на практичне застосування вмінь та отриманих знань. Де вже змалку, дітей формуватимуть не в класи, а команди за фахом та інтересами. Які одразу отримані знання застосовуватимуть для реалізації спочатку кейсів а потім складніших проектів. Старші діти та студенти для реальних бізнес проектів.
 

Успішність буде оцінюватися випуском та продажами, публікаціями та визнанням таких проектів в реальному житті. І таким чином у вас може бути не клас, а команда де є гуманітарії, майбутні адміністратори, юристи, ІТ, художники, фінансисти і так далі, в залежності від проектів. І усі вони отримуючи знання кожен у своїй сфері, працює одразу в команді з іншими напрямками, по бажанню, додаючи чи забираючи щось зі свого навчального плану.

Проект "Школи майбутнього" в Ужгороді

Тобто ціль – максимально можливе практичне застосування знань, поруч з теоритичною базою, реальна присутність вузу та педагогів, чудова ресурсна база, свобода для батьків, що мають розвивати дітей, дати їм відчуття соціуму, дати їм можливість проявити себе офлайн і онлайн, відчувати цінність отриманих знань на собі і дати можливість батькам теж жити і не перетворюватися в педагогів.

Ось після такого закладу, батьки можуть бути спокійними за майбутнє дітей. І де навіть діти котрі не мають 12 балів зі всіх предметів, можуть чудово працювати на реальними задачами та проектами.

Батькам теж потрібно пам’ятати, що життя після 40-50 років існує))

Зрозуміло що десь це буде просто приміщення з кількома open space та класами для занять команд, але це точно не має бути кімната для заходу педагогів в онлайн, по черзі.

До речі, ми вже почали працювати над таким форматом і зрештою за кілька років це буде втілене в життя. Але й тепер, там, на базі нашого НУВГП є щось схоже і ви можете поцікавитися.
 

Здається це чи не єдиний формат для розвитку нас, а не один з форматів, котрий нам намагаються продати для отримання прибутку та побудови людства, яке: легковажне і вже ніколи не буде розуміти ні серйозних речей, ні гумору, ні цінностей, ні інших людей. Людей, все життя яких буде йти на відчайдушні пошуки фану, сексу та підтвердження власної величі чи краси серед інших.

"Школа майбутнього" в Нідерландах

Коротше, право на освіту це наше конституційне право. Не йдіть на компроміси з собою та з забаганками влади чи когось там, хто хоче втюхати нам дистанційну деградацію, ой, освіту, під соусом того, що це сучасне щось  чи що там ще вони кажуть)) 

Тому зробіть свій вибір, а не вибирайте те, що вам дають ті, хто ще ні разу не думав про нас та наших дітей.


Так, діти зараз йдуть в школу не розуміючи навіщо їм усе це вчити, і вони праві. Усі ці знання не мають вже тої цінності яку вклали в програму чиновники та педагоги 20-30 років тому.


А відкупляння батьків від дітей методами смартфонів та гаджетів чітко спрацювало, і тепер справді дітям цікаво лише те, що – там, у них. І це не є погано. Хоч і не є добре. Це лише показує що цікавість та застосування знань, конкретні дії для дітей, важливіші ніж купа предметів про історію древніх людей.


Система освіти розвалилася не зараз. Вона розвалювалася останні роки. Так це пішло зверху вниз, але вирішити це тепер можна лише зворотнім шляхом. Тому усе в наших головах, шановні тати і мами, студенти та підприємці.


Зараз не можна виходити з напівфабрикатами в галузі освіти. А батькам, не можна не прислухатися до дітей, рівно як і йти на повідку їхніх бажань. 

Перепрошую за розмір тексту, але мій дідусь казав що розмір має значення, і якщо хочеться щось додати, треба це робити.

Честь.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень