«Якщо сачок виявився порожній, це не означає, що в акваріумі немає риби», - ключовий вірусолог Німеччини про погрішності ПЛР-тестів

Крістіан Дростен з клініки «Шаріте» дає роз’яснення

[media=200757]

Вірусолог берлінської клініки «Charite» Крістіан Дростен порівняв метод ПЛР зі спробою виловити з акваріума сачком золоту рибку: якщо сачок виявився порожнім, це не означає, що в акваріумі немає риби, передає УНН з посиланням на DW.

Відзначається, що метод ПЛР-тестування на «ковід» сьогодні один з найбільш поширених у світі. Альтернативою йому може бути тест, заснований на методиці ізотермічної ампліфікації ДНК, який функціонує подібним з ПЛР чином.

В обох випадках у пацієнта за допомогою ватної палички беруть з глотки пробу слини або мокротиння з легенів.

Потім з генетичного матеріалу витягають один ген, розмножують його, багаторазово збільшуючи число його копій, і за допомогою певної біохімічної реакції, яку називають агарозним електрофорезом, визначають наявність вірусу в генетичному матеріалі.

Якщо в пробі не знаходять вірус, це не завжди означає, що людина не інфікована. Але вірус може знаходитися в інших частинах організму.


Цим пояснюється те, що в окремих пацієнтів, які вже перехворіли COVID-19, тест ПЛР пізніше все ж може виявитися позитивним.

Коментуючи погрішності ПЛР-тестування, Дростен порівнює цей спосіб зі спробою виловити з акваріума сачком золоту рибку.

«Якщо сачок виявився порожнім, це не означає, що в акваріумі немає риби», - говорить вірусолог.

Крістіан Дростен (в центрі), федеральний міністр охорони здоров'я Німеччини Йенс Шпан (праворуч) і глава Інститут імені Роберта Коха Лотар Вілер (ліворуч) перед спільною прес-конференцією в Берліні

Ще один мінус ПЛР-тестування в тому, що пацієнтам іноді доводиться чекати результатів тесту кілька днів.

«Набагато швидше проводяться так звані ПЛР-експрес-тести. У цьому випадку проби аналізуються за допомогою портативного приладу там, де вони були взяті. Таким чином, результат можна отримати вже протягом 45 хвилин. Недолік: прилад може обробити не більше ніж 80 проб за добу», - пише видання.

Нагадаємо, за словами Ольги Голубовської, ПЛР-діагностика дає помилково негативні результати в 20-30% випадків.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень