Хто насправді має відповісти за «відмивання» мільйонів на проведення інтернету до сільських шкіл на Рівненщині

Адвокат вважає, що не директори шкіл

Рівненська поліція закінчила розслідування про привласнення та розтрату 2,5 млн грн бюджетних коштів та про відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом директорами.

У скоєнні цих правопорушень підозрюють директорів 12 шкіл колишнього Млинівського району на Рівненщині.

У разі доведення їхньої вини кожен директор має сплатити по 200 тисяч гривень на відшкодування завданих державі збитків, повідомляє РАДІО ТРЕК.

Олександр Панасюк

Підозрювані розповіли 4 Каналу, що договори їм давали поспіхом і сказали підписати, що вони й зробили. Наполягала на цьому керівник районного управління освіти, на той час цю посаду обіймала Оксана Форсюк. Почім насправді кабель для проведення інтернету, вони не взнавали, та й не є фахівцями.

Оксана Форсюк. Скрін з відео

Ідеться нібито про завищення вартості кабелю у десятки чи сотні разів від його реальної вартості.

 

Директорки кажуть, що бюджетні кошти виділили в грудні, що на них тиснули і наполягали на підписанні угод. Якщо не підпишуть – погрожували звільненням з посади.

Оксана Форсюк тим часом з роботи звільнилася. Свою провину також заперечує і каже, що нікого не змушувала, бо ж «не можна ні до чого змусити людину». Її на допити також викликають, але цін на кабель вона теж не знає. Мовляв, нехай про це розповість фірма, яка проводила інтернет – Уарнет.

Однак поліція надавача послуг ні в чому не звинувачує: він запропонував свою ціну, а чи погоджуватися – хай би директори вирішували. Вони розпорядилися бюджетними грішми, вони нехай і відповідають.

Директорки шкіл, яких підозрюють у зловживаннях. Скрін з відео

Якщо майно коштує одну суму, а посадова особа купує значно дорожче, то вона несе кримінальну відповідальність, - прокоментував Олександр Панасюк, заступник начальника головного управління поліції Рівненської області.

Та чи насправді саме директори сільських шкіл одержали вигоду з цього «відмивання»?

Рівненський адвокат Володимир Сокаль не є захисником директорів у цій справі, але каже, що вона його зачепила. Бо вважає, що цих сільських жінок призначили винними за розкрадання та відмивання бюджетних коштів, і якщо хтось і справді їх відмив, то не директори.

Володимир Сокаль. Фото - з відкритих джерел

У цих сільських школах, очевидно, ніколи раніше інтернету не було, все освітянське керівництво області наполягало на якомога більш швидкому його проведенні, аби прозвітувати, що ось тепер усі школи Рівненщини його вже мають.

Виділення коштів на проведення інтернету затримали, і якби школи, в яких його не було, відмовилися від використання, кошти довелося б повернути в бюджет. Наступного року їх можуть уже й не дати, зважаючи на те, що торік вони не були освоєні, а інтернет у школах таки треба.

Насправді держслужбовців кожного року схиляють до укладення угод для виділення коштів, аби не втратити їх, і не лише в галузі освіти. Але взялася поліція чомусь саме за це.

 

З іншого боку, поліція має виконувати показники, за які працівники отримують премії і підвищення. Тож я вважаю, що ця проблема штучно створена. Директори не отримали тих грошей. Монополіст, який штучно завищив вартість своїх послуг, напхав кишені, ще хтось одержав на цьому «відкат», а винні – директори, які отримали лише проблеми, - вважає Володимир Сокаль.

Він переконаний, що навіть якщо в суді не буде доведено, що з боку вчителів було зловживання, що вони завідомо знали про те, що матимуть вигоду тощо, то у питанні відшкодування бюджетних коштів суд не відмовить.

Та чи заявить прокурор цей позов до того, хто справді одержав кошти за послуги за завищеною ціною – до надавача цих послуг?

 

Якщо ні, то чому розраховуватися мають сільські жінки, яких призначили винними? Я вважаю, що прокуратурі, яка представляє інтереси держави, нецікаво встановлювати, хто насправді винен і хто має повернути ці кошти, - міркує адвокат.

Правозахисник вважає, що навіть якщо суд вирішить, що платити мають директори шкіл, то крім несправедливого покарання, це ще й жодним чином не вирішить проблему використання бюджетних коштів: у такий спосіб їх освоювали і раніше, і зараз освоюють.

Потрібно ліквідувати корінь зла, тобто змінити порядок виділення та використання бюджетних коштів.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень