Власниця польської фірми трун отримала тюремний строк за вивезення у ліс тіла українського працівника

Вирок ще може бути змінений

У Познанському окружному суді розпочався розгляд апеляції польської підприємниці, яка вивезла тіло свого українського працівника до лісу після того, як він помер на робочому місці. У травні 2020 пані Ґражина Ф. отримала вирок у вигляді року і 10 місяців позбавлення волі, пише epoznan.pl. Окрім того, суд заборонив жінці протягом 8 років вести діяльність, пов’язану з працевлаштуванням інших людей, а також обіймати керівні посади.

Захист пані Ґражини подав апеляцію, вважаючи, що вирок занадто суворий, і що жінка насправді не винна. Обвинувачена попросила пробачення у родини загиблого, однак своєї вини не визнає. За її версією, Василь помер на робочому місці і не було сенсу викликати швидку допомогу. Натомість прокуратура і родина загиблого вимагають більш суворого покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. Остаточний вирок має бути винесений на суді 22 січня.

36-річний Василь з Івано-Франківщини працював на підприємстві з виробництва трун у місті Новий Томишль. Чоловіку стало зле на роботі, і він втратив свідомість. Його колеги засвідчили, що просили пані Ґражину викликати швидку допомогу, але вона відмовилась. Власниця фірми попросила всіх покинути робоче приміщення, окрім одного працівника, також українця, якому наказала допомогти їй. Сергій начебто намагався реанімувати Василя, але йому це не вдалося. Жінка поїхала до Познаня, де взяла в оренду авто, разом з Сергієм повантажила тіло Василя, вивезла до лісу за 120 кілометрів від місця події і там його залишила.

Пізніше на суді було засвідчено, у який проміжок часу настала смерть Василя, однак причину смерті встановити не вдалося. Тож і невідомо, чи у той момент, коли його вивозили в ліс, він ще був живий, чи помер.

Це трапилось у червні 2019 року. Тіло знайшли на наступний день. Тепер покарання загрожує й Сергієві за те, що допомагав Гражині у скоєнні злочину. Одразу після цього він утік, але невдовзі, коли виявили та ідентифікували тіло Василя, Сергія розшукали у хостелі іншого польського міста.

На суді за Сергія заступилися, мовляв, діяв з примусу і боявся не одержати зароблене та отримати депортацію, якби відмовився це робити. Тож поки невідомо, яке покарання він отримає.

На батьківщині у Василя залишилась дружина і троє дітей.

Це не перший випадок, коли польські роботодавці так ставляться до проблем зі здоров’ям своїх працівників з-за кордону. Схожий випадок трапився у 2018, коли на робочому місці стало зле працівниці Оксані, яку роботодавець вивіз за місто і залишив на автобусній зупинці. Через несвоєчасне надання медичної допомоги її стан погіршився, і протягом кількох місяців жінка потребувала постійної опіки. У результаті судового процесу, який тривав кілька років, роботодавця засудили до року позбавлення волі і трьох років умовно, а також оштрафували його на 50 тис. злотих.

Ангеліна Ралко

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень