Вася Пітерський: Як бандит і коронований «злодій в законі» кінця 90-х став Монахом (ФОТО)

Чи можна вірити в таку трансформацію?

Це ніякий не жарт, а реальна життєва історія. В принципі, існує чимало розповідей та легенд про запеклих розбійників, які раптом переосмислювали своє життя і ставали монахами. Чи навіть у своєму послуху доростали до того, що очолювали монастирі як настоятелі та ігумени.

Подібна ситуація, як пише «Файна сторінка», трапилася й з одним із найвідоміших бандитів 90-х, Васею Пітерським. 

Початок кримінальної кар’єри

З’явився на світ Василь Карабаш 13 квітня 1960 року в невеликому казахському містечку. 

Кримінальні схильності були у нього з дитинства. Ще юним підлітком хлопець пристрастився до кишенькових крадіжок і став кваліфікованим Щипачем.

Більшість людей і не помічали, як втрачали свої гаманці завдяки його спритним рукам. 


Але одного разу фортуна зрадила Василю і його спіймали на місці злочину. 


Реальний тюремний термін, під час якого у колонії хлопець виявив буйний характер, й зміг завоювати шанобливе ставлення до себе на зоні.

«Смотрящий»

У 30 років Карабаш мав уже кілька ходок і вважався відомим «авторитетом». Він обріс потрібними зв’язками, жив строго «за поняттями» і поступово просувався кримінальними сходами. При цьому в рідкі періоди перебування на свободі він переважно жив у Санкт-Петербурзі.

Згодом його коронували, й він отримав статус «злодія в законі». Тепер за ним закріпилося імя Вася Пітерський. На зоні сходка ухвалила поставити його смотрящим. Це був жорстокий час середини 90-х, але Вася Пітерський почувався у ньому, як риба в воді.

 

Більшість кримінальних авторитетів тих часів «канули в лету» або повиїжджали за кордон. Вася ж пішов іншим  шляхом.

 

Проте, це сталося випадково.

Зліва злодії в законі: Гела Джоджуа, Вася Карабаш (Пітерський), Олег Шохірев, Сергій Бойцов, Георгій Джанезашвілі, Азат Ахмадеев і Володимир Зятьков, 1998 рік, Хабаровський край

Гриби Карелії

Незважаючи на солідний вік та статус, Вася став приймати різні заборонені препарати. Достатньо нетрадиційні.

Одного разу після чергового прийому чогось такого він опинився в глушині лісів Карелії. 

Там, прийнявши ще одну чергову дозу, Вася Пітерський буквально впав і відключився на узліссі. Ймовірно, він би там і знайшов спокій, якби дивним чином його не врятували монахи, які проходили тими місцями й незрозуміло як натрапили на Василя.

 

Після кількох тижнів перебування без жодної звістки невідомо де, «законник» Юрій Баймак отримав від Васі листа, в якому той заявляв про розрив із бандитським життям та про своє бажання піти в монастир. Це був 2001 рік.

Більше 10 років «злодій в законі» пробув простим послушником

Друге життя

Злодійська братія здивувалася такому життєвому повороту, але Вася був в реальному авторитеті і його вирішили спокійно відпустити. Правда, виставили умову. Необхідно було відмовитися від корони злодія в законі і втратити все преференції, які давав цей статус. Для Василя це було тільки в радість. Він спокійно покинув кримінальний світ.

Сучасний лик пишнобородого старця має мало спільного з образом відомого бандита.

 

Як і належить, при постригу Василь відрікся від старого імені. Тепер монахи називають його Варлаамом. 

 

П’ять років тому колишній злодій в законі став дияконом у Храмі Різдва Христового.  Ще через рік Варлаама роблять настоятелем Храму Кипріяна Стороженського. 

19 серпня 2016 року Варлаама рукополагають у сан ієромонаха

Тепер він ієромонах, але його храм це, посутньо, капличка. Виглядає, що Варлаам не прагне росту в церковній ієрархії, а обрав для себе шлях – усамітнення.

Як складеться надалі доля Василя-Варлаама - невідомо, але кажуть, що правоохоронці, про всяк випадок, не випускають його з поля свого зору.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень