В Україні горять ліси, зникає вода у криницях, а рисей продають на OLX (6 ФОТО/ВІДЕО)

Чи є вихід?

Нещодавно «Українська правда» опублікувала великий лонгрід про пожежі в лісах, обмілілі водойми та рідкісних тварин України.

В матеріалі представлені думки різних громадських активістів, повністю з ним можна ознайомитися ТУТ.

Нас зацікавив розділ про тварин, яких можна купити на OLX.

Виявляється, це дуже поширена практика. Ось за цим посиланням буквально понад 1500 пропозицій – від тигрів та ягуарів до лемурів та рідкісних змій з павуками.

Кошеня тигра (ліворуч) можна купити за $9000, кошеня рисі (праворуч) продають за $2900

Автори УП пишуть, що

В Україні понад 180 тварин зараховані до Червоної книги як рідкісні види. Найвідоміші з них – рись, заєць білий, журавель сірий. 
 

Ведмідь бурий має статус такого, що зникає.
 

У дикій природі України лишилось близько 300 ведмедів і 500 рисей.

Зацитуємо ще кілька цікавих тез, що їх озвучує Богдан Вихор – керівник практики «Рідкісні види» WWF Україна.

Богдан Вихор

Тварини vs Нещодавні пожежі

За багато років існування тварини пристосувалися до впливу пожеж, але це якщо говорити про екосистеми, у яких пожежі виникають природним шляхом. Наприклад,  захід США – це так звані залежні від вогню екосистеми, де раз у 50, 100, 120 років ліс вигорає повністю, а на його місці виростає новий. Цикл життя триває і триває. 

В Україні інша ситуація: більшість випадків – це умисні підпали, що створює додатковий стрес для тварин. 

 

Горить щороку, навіть гірше – горить двічі на рік, бо палає весною та восени. Великі тварини, наприклад, лосі, олені, косулі, рисі відчувають небезпеку набагато швидше й покидають території. Здебільшого такі тварини рятуються. Дрібнішим тваринам важче, вони можуть загинути в пожежі. 

Нещодавні пожежі в Чорнобильській зоні мали дифузний характер. Горіло у різних місцях, в результаті приблизно 5% території Чорнобильського екологічно-радіаційного біосферного заповідника вигоріло.

Тому більшість тварин переорієнтувалися, вони перейшли на інші території, де мають можливість харчуватися. 

Ми спілкувалися з працівниками заповідника – туш великих тварин, мертвих лосів, оленів, косуль вони не знаходили. Вигоріла трава піде на добриво. Падає перший дощ, і на цьому місці за кілька тижнів забуяють рясні трави, до яких повернуться тварини, зокрема копитні. 

 

Тому з екологічного погляду вплив пожеж є двояким. Це дозволяє знищити стару суху рослинність і дає можливість вирости новій. Інша проблема – ці пожежі спричинені людиною, і це найгірше. 

Хто є в зоні відчуження, крім коней Пржевальського?

У Чорнобилі на фотопастку нещодавно зафіксували одну з рисей. За нашими оцінками, їх там від 10 до 14, хоча дослідження ще тривають.

До зони час від часу з білоруської частини заходить ведмідь бурий. На жаль, поки що немає підтверджених даних, що на території української частини постійно знаходиться ведмідь і залягає у сплячку. Також там є заплави, де відмічали орлана-білохвоста і інші рідкісні види птахів. 

 

Зона відчуження – унікальна територія, адже вона єдина, мабуть, з мінімальним втручанням і впливом людини впродовж останніх 30 років. 

 

Це хороший приклад, як природа може себе відновити без втручання людини. Там з'явилися ведмеді, рись, вовки, шалена чисельність копитних – це як зоопарк під відкритим небом. 

Пасіка обнесена дротом з електрострумом

Чому в Україні вбивають ведмедів

Проводили дослідження, чому вбивають ведмедя, і причина зовсім не в тому, що він робить шкоду – роздирає корову чи вівцю, хоча такі факти мають місце.

Основною причиною вбивства ведмедя в Карпатах є бажання самоствердитися.
 

Багаті впливові люди з правоохоронних органів, політики, депутати, судді, бізнесмени хочуть утвердити свій статус, їдуть в гори на вікенд, бо в Африку на сафарі немає часу. 

 

За попередньою оцінкою, організація чорного полювання на ведмедя може «коштувати» від 5 до 15 тисяч євро.


Людина їде в гори, щоб утвердити свій статус і показати – я можу собі дозволити вбити ведмедя і мені за це нічого не буде.


За минулий рік тільки в одній частині Карпат вбили 9 ведмедів. 

Полювання на ведмедя в Карпатах вам можуть організувати за 5-15 тисяч євро

Вбивство заради шкіри чи м’яса – значно менш вагома причина для людей. Незважаючи на те, що ведмідь вже понад 10 років у Червоній книзі, його чисельність не збільшилася.

У 70-х роках його було приблизно 1200-1500, зараз, за останніми даними Червоної книги, чисельність впала до 300, і вона ні в який бік стабільно не рухається.


Ведмежата, які народжуються і виживають, стають жертвами браконьєрів у дорослому віці. 

$3,5 тисячі за рись на OLX: як торгують рідкісними видами

Окрім дикої природи, рідкісні тварини є і в неволі. Категорії утримання тварин різні: тримають у зоопарках, звіринцях, приватних садибах. Саме утримання в садибах реально проконтролювати дуже складно. 

WWF Україна співпрацює з комітетом Верховної Ради України з питань екології щодо законодавчих актів, які обмежать права людей вільно тримати тварин, що можуть бути небезпечними для інших. 

 

Є міжнародні документи, зокрема СІТЕС, договір про міжнародну торгівлю дикими видами, які відстежують походження тварин. Якщо цей тигр із зоопарку, це одне, а якщо відловлений з дикої природи – це інше. 

Так виглядає ведмежа барлога в Карпатах

Але тут постає ще одне, моральне питання: чи ми маємо право утримувати великих хижих тварин у себе вдома? І наскільки це безпечно? 

Люди купують, бо просто хочуть їх мати, але не володіють знаннями, як правильно з ними поводитися. Вільно можна купити рисів, левів, тигрів. Рись на OLX коштує 3,5 тисячі доларів. Навіть якби були мамонти, напевно, їх можна було б в Україні купити. 

 

Якщо говорити про незаконну торгівлю рідкісними видами як явище, то це один з найприбутковіших бізнесів загалом. Він займає третє чи четверте місце після торгівлі наркотиками, зброєю та людьми.

 Обіг становить $20 мільярдів доларів щорічно. І Україна тут не стоїть осторонь. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень