Українська вишиванка Джимі Моррісона. Чи знаєте – де саме він її взяв і чому носив? (6 ФОТО)

The DOORS & SURMA

[media=198594]

Виявляється українська вишиванка Джиммі Морісона (легендарного лідера групи «The DOORS») була таки саме – українською, а не румунською, чи угорською, чи ще якоюсь іншою.

Виявляється, вона прийшла до нього через іншу легендарну постать поп-культури 60-70-х Енді Ворхола, який завжди називав себе – русином і дуже любив усе українське.


І от при цьому на арені з’являється нью-йоркська  SURMA.

Можливо ви про все це завжди знали, а ми прочитали як вперше.

Енді Ворхол

При чому, прочитали за посиланням, надісланим нам у месенджер. За посиланням – допис російської від людини, яка живе в Санкт-Петербурзі, але за всіма ознаками є – українкою. Подаємо далі мовою оригіналу:

Почему Джим Моррисон носил вышиванку?

Джиммі Морісон

В 1996 году культовым американским фотографом Гаем Вебстером были сделаны уникальные снимки лидера группы “The Doors” Джима Моррисона, одетого в украинскую вышиванку. Почему американский рокер носил вышитую рубаху, что связывало его с Украиной?

Ответ на этот вопрос тесно повязан с отношениями Моррисона и Андрея Варголы, более известного всему миру как Энди Уорхол – основателя стиля поп-арт. Дело в том, что Уорхол был русином по происхождению, и постоянно интересовался культурой своего народа.

 

В начале 50-х годов в Нью-Йорке был открыт уникальный украинский этно-магазин “SURMA” (Surma Book & Music Company), организованный представителями диаспоры.

[media=198597] [media=198599]

Самыми ходовыми товарами в нём были женские и мужские вышиванки. Рядом с этим магазином в районе East Village находилась мастерская Энди Уорхола.

Он часто заходил туда, чтобы купить вышиванки, пасхальные яйца, ткани и другие предметы, напоминающие ему о родных местах.

 

Видимо, рубаха для Моррисона была приобретена именно в этом магазине. Мориссон и Уорхол познакомились на “Фабрике” – заброшенном заводе, который Уорхол превратил в центр культурной жизни в Нью-Йорке.
 

Там он снимал фильмы, проводил выставки своих арт-работ и собирал богемную тусовку.

Українські вишиванки в українському магазині "СУРМА". Нью-Йорк, 2014 р.

Цікаво, чи збереглася SURMA? Чи змогла вона пережити КОВИД, бо кажуть, що не всім крамницям Манхеттена це вдалося. І не лише крамницям і не лише в центральній частині столиці світу.

Ми спробуємо дізнатися.

[media=198598] [media=198592]

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень