Українка двічі народила за кордоном безкоштовно. Для кого пологи у Польщі платні?

За подарунок лікар насварив

Українка Анастасія з чоловіком Олександром понад п`ять років тому приїхала в Польщу на заробітки і там залишилася. За цей час у подружжя народилося двійко дітей.

Обидва рази Настя народила цілком безкоштовно, навіть за кесарів розтин, який їй проводили, вона жодної копійки не заплатила. Лікар також відмовився брати гостинець від чоловіка на знак подяки, ще й насварив – мовляв, так не прийнято і це не вітається:

- Народжувати безкоштовно тут може кожна жінка, яка легально працює і платить податки, неважливо, чи є вона громадянкою Польщі.


При перших пологах мені довелося робити кесарів розтин. Хоча це не було заплановано, я мала народжувати природнім шляхом, з мене не взяли жодної копійки. Ба більше - дали одяг та іграшки для дитини, дитячу ковдру, забезпечували молоком, коли була така потреба.


А коли чоловік приніс лікареві пляшку хорошого віскі, щоб подякувати, подарунок він не прийняв і насварив. Молодшу доньку я народила самостійно і теж безкоштовно, - розповіла Анастасія.

Поки вона була вагітна, працювала і в декретну відпустку не йшла, хоча мала таку можливість. Відпустку взяла після народження сина.

Частиною відпустки скористався й чоловік – взяв останні 6 тижнів. Декрет Насті оплатили у розмірі 80% від її заробітної плати. Потім вона оформила допомогу за програмою Rodzina 500+ - спочатку на першу дитину, а згодом і на другу.

За час, поки Настя була в декреті, роботодавець хотів її звільнити й поїхав за кордон, жодним чином вплинути на ситуацію вона не могла. Тому пішла в центр соціальної допомоги і подала документи на батьківську відпустку на рік, протягом року вона отримувала 1000 злотих на місяць від держави. 

Багатьох жінок, які тривалий час живуть в Польщі, цікавлять питання,                                         

Скільки коштують пологи Польщі?

Майбутня породілля сама обирає клініку для пологів незалежно від того, де обстежувалася протягом вагітності. Пологи повністю безкоштовні, якщо жінка легально працевлаштована, причому неважливо, чи пологовий будинок є державним, чи приватним.

Безкоштовними є й усі необхідні консультації, обстеження, аналізи. Якщо ж пологи розпочалися у жінки в Польщі зненацька або ж якщо вона не працює, за них доведеться заплатити.

Ціни дуже різні і залежать від рівня клініки, її оснащення та від міста – у маленьких містах це обійдеться приблизно у 2000 злотих, у мегаполісах ціна може досягати і 10 000 злотих.

Як надають та оплачують декретну відпустку

Щоб мати право на декретну відпустку в Польщі, жінка повинна легально перебувати на території країни і бути офіційно працевлаштованою.

З заробітної плати вираховуються податки, завдяки яким покривається вартість медичної допомоги (в тому числі пов`язаної з вагітністю і пологами) і які дають право на оплачувану декретну відпустку.

Декретна відпустка у Польщі є окремо материнська (urlop macierzyński), яка призначена лише для матері, і батьківська (urlop rodzicielski), яку батьки можуть поділити між собою.

У материнську відпустку можна йти за 6 тижнів до дати пологів, встановленої лікарем, або з дня народження дитини. Якщо стан здоров`я вагітної жінки не дозволяє працювати на більш ранньому терміні, можна оформити відповідний документ (так званий «листок непрацездатності») на будь-яку необхідну кількість днів.

Окрім того, для вагітних жінок передбачені більш поблажливі умови праці: скорочений робочий день, заборона або суттєві обмеження щодо фізичної роботи та роботи за комп`ютером тощо.

Тривалість декретної материнської відпустки залежить від кількості одночасно народжених дітей. Якщо народилася одна дитина - це 20 тижнів, двоє – 31, троє – 33 тижні.


Цікаво, що з 20 тижнів материнської відпустки жінка зобов`язана - саме зобов`язана - використати мінімум 14 – це 3,5 місяця. Якщо після цього часу вона хоче вийти та роботу, то решту відпустки може віддати чоловікові (максимально 6 тижнів).  


Обидвоє батьків не можуть одночасно перебувати у декретній відпустці і зобов`язані повідомити про її завершення роботодавця щонайменше за тиждень до виходу на роботу.

По завершенню материнської відпустки можна взяти оплачувану батьківську відпустку, призначену на догляд за дитиною.

Її тривалість також залежить від кількості новонароджених – 32 тижні на одного малюка, 34 тижні у випадку, якщо їх більше. Цю відпустку батьки можуть поділити між собою.

Також її можна поділити на частини – відкласти 16 тижнів відпустки на пізніше.

У сумі материнська і батьківська відпустка тривають 52 тижні, тобто рівно рік, тому її називають ще «річною материнською відпусткою».


Після їхнього завершення є можливість взяти додаткових 52 тижні відпустки на виховання дитини (urlop wychowawczy), але вона вже не є оплачуваною.


Її плюсом є те, що за декретником зберігається робоче місце – роботодавець не може звільнити працівника чи знизити його заробітну плату, поки він перебуває у відпустці.

Щодо оплати декретної відпустки, то якщо одразу оформити материнську і батьківську відпустки як єдину, кожен її місяць оплачується у розмірі 80% від заробітної плати.

Якщо ж спочатку оформити материнську і по її завершенні взяти батьківську, то перша оплачується у розмірі 100%, а друга – 60%. Окрім того, для малозабезпечених сімей існує одноразова виплата у розмірі 1000 злотих при народженні дитини.

Є також державна програма Rodzina 500+, яка передбачає щомісячну допомогу у розмірі 500 злотих на кожну дитину в сім`ї до її повноліття.

Польки, як і українки, по-різному ставляться до питання, працювати чи не працювати, якщо є малі діти, і коли ставати до праці після декрету.

Усе залежить від матеріального становища родини, ситуації на роботі, від виховання та бажання працювати.

Автор - Ангеліна Ралко,

Щецин (Польща)

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень