The New York Times написав про конфлікт України та РФ через борщ (6 ФОТО)
«Новий фронт в українсько-російському конфлікті — борщовий» (c)
4 листопада видання The New York Times опублікувало статтю під назвою «Новий фронт в українсько-російському конфлікті — борщовий» (A New Front Opens in the Russia-Ukraine Conflict: Borscht).
Автори матеріалу Марія Варенікова та Ендрю Е. Крамер (Andrew E. Kramer) висвітлюють суть суперечки щодо походження борщу та пов’язують її зі збройною агресією РФ проти України.
[media=204340]Журналісти роблять висновок, що суперечка про борщ підкреслює глибокі розбіжності між Україною та Росією:
«Українців хвилює не тільки військова інтервенція РФ, а й спроби Москви присвоїти культурні надбання східнослов’янського світу».
Аргументуючи українське походження борщу, автори аналізують кулінарні книги XX ст, звертаються за коментарем до історика російської гастрономії Ольги Сюткіної та спілкуються з українською селянкою 76-річною Ольгою Хабро з селища Борщів.
[media=204339]При цьому
Ініціатива кулінарного експерта Євгена Клопотенка з надання борщу статусу нематеріальної культурної спадщини України наводиться, як приклад боротьби України за свою правоту у гастрономічній суперечці з РФ.
Невідомо, звідки могла взятися ідея, що український червоний борщ – це російська страва?
Як пише саме видання
«Цей конфлікт має цікаву суперечність. Навіть деякі російські історики кулінарії та авторитетні довідники радянських часів вказують, що місцем походження борщу є Україна. Однак, після розпаду Радянського Союзу, Росія наче як почала претендувати на цю страву.
Рік тому російський уряд розмістив англійською мовою у своєму акаунті в Twitter рецепт борщу, вказавши при цьому, що «борщ – це одна з найвідоміших і улюблених страв Росії».
[media=204337]Для шеф-кухаря Євгена Клопотенка це стало останньою краплею: друзі йому ще раніше переповідали, що ресторани в Європі та США подають борщ як «російський буряковий суп».
«Багато речей забрали з України, але наш борщ вони не заберуть. Я зрозумів, що ми повинні захищати те, що є нашим».
Клопотенко пішов у бій, пише видання, створивши цілу неурядову організацію для утвердження суверенітету України над борщем. Кілька місяців група ретельно збирала докази того, що борщ походить саме з України, і проводила різні «борщові» заходи та флешмоби.
При цьому баба Ольга Габро обходиться без усіляких ЮНЕСКО
«Вони можуть думати, що їм заманеться, але борщ завжди був і є – українським!».
[media=204338]Повністю цей матеріал англійською можна прочитати ТУТ
Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ