The New York Times написав про конфлікт України та РФ через борщ (6 ФОТО)

«Новий фронт в українсько-російському конфлікті — борщовий» (c)

4 листопада видання The New York Times опублікувало статтю під назвою «Новий фронт в українсько-російському конфлікті — борщовий» (A New Front Opens in the Russia-Ukraine Conflict: Borscht).

Автори матеріалу Марія Варенікова та Ендрю Е. Крамер (Andrew E. Kramer) висвітлюють суть суперечки щодо походження борщу та пов’язують її зі збройною агресією РФ проти України.

[media=204340]Журналісти роблять висновок, що суперечка про борщ підкреслює глибокі розбіжності між Україною та Росією:

«Українців хвилює не тільки військова інтервенція РФ, а й спроби Москви присвоїти культурні надбання східнослов’янського світу».

Аргументуючи українське походження борщу, автори аналізують кулінарні книги XX ст, звертаються за коментарем до історика російської гастрономії Ольги Сюткіної та спілкуються з українською селянкою 76-річною Ольгою Хабро з селища Борщів.

[media=204339]При цьому

Ініціатива кулінарного експерта Євгена Клопотенка з надання борщу статусу нематеріальної культурної спадщини України наводиться, як приклад боротьби України за свою правоту у гастрономічній суперечці з РФ.

Невідомо, звідки могла взятися ідея, що український червоний борщ – це російська страва?

Як пише саме видання

«Цей конфлікт має цікаву суперечність. Навіть деякі російські історики кулінарії та авторитетні довідники радянських часів вказують, що місцем походження борщу є Україна. Однак, після розпаду Радянського Союзу, Росія наче як почала претендувати на цю страву.

Рік тому російський уряд розмістив англійською мовою у своєму акаунті в Twitter рецепт борщу, вказавши при цьому, що «борщ – це одна з найвідоміших і улюблених страв Росії».

[media=204337]Для шеф-кухаря Євгена Клопотенка це стало останньою краплею: друзі йому ще раніше переповідали, що ресторани в Європі та США подають борщ як «російський буряковий суп».

«Багато речей забрали з України, але наш борщ вони не заберуть. Я зрозумів, що ми повинні захищати те, що є нашим».

Клопотенко пішов у бій, пише видання, створивши цілу неурядову організацію для утвердження суверенітету України над борщем. Кілька місяців група ретельно збирала докази того, що борщ  походить саме з України, і проводила різні «борщові» заходи та флешмоби.

Євген Клопотенко навіть зняв цілий фільм про Борщ
Тож тепер Україна планує подати заявку ЮНЕСКО у березні про визнання українського борщу світовою культурною спадщиною. Парламент прийняв резолюцію на підтримку, - зазначає видання.

При цьому баба Ольга Габро обходиться без усіляких ЮНЕСКО

«Вони можуть думати, що їм заманеться, але борщ завжди був і є – українським!».

[media=204338]Повністю цей матеріал англійською можна прочитати ТУТ

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень