Куди ж перенесемо ми Іллю нашого Муромця – Змієборця, Стоматолога і Богатиря?

«Квест-кімнати – понад усе!» (АК)

Кажуть, у Центральному Парку м. Рівне сталося диво і каскади фонтанів, починаючи від «Ліона» та геть до «Дюймовочки», наповнилися водою.

Як пише Володимир Стратонов:

- Завдяки проливним дощам можна спостерігати рідкісне явище – наповнені чаші каскаду паркових фонтанів.

Виглядає прикольно, але перенесемося на площу за знесеною Кінобудкою до «Стоматолога», якого теж тепер хочуть знести, нарікаючи на його «поганий стан».

І це, попри те, що лише дев’ять років тому скульптуру змієборця власним коштом  відновив для міста якийсь справжній рівненський стоматолог.

 

Така от любов у Рівному до цього фонтану і цього конкретного Богатиря.

Можна не сумніватися, що, якби сьогодні провели загальноміський референдум чи опитування громадської думки, то не менше 80% рівнян виступили б категорично за збереження фонтана на його історичному місці.

Люди кажуть «Руки геть від Стоматолога», і їх не те, що не чують, але…

 

Маховик вже запущено, тож наша задача тепер зробити так, щоб хоча би його скульптуру та сам фонтан не знищували повністю, а перенесли в якесь інше місце.

Чому не можна скасувати взагалі проєкт «таємничих підземель» у парку?...

Бо в Україні ніхто ніколи не наважиться сказати щось поперек ЄС. Навіть коли йдеться про щось таке несуттєве, як «квест-кімнати» в Рівному.

До речі, бюджет проєкту, як можна пригадати,  складав десь 430 тис. євро.  Ще десь 50 тис. мало вкласти м. Рівне. Разом десь виходило по торішньому курсу на 15 000 000 грн.

 

Гроші міста, як співфінансування, пішли на розробку самого проєкту «квест-кімнат». Початково, цей проєкт передбачав збереження Муромця. Тепер він кудись із паспорта проєкту зник.

На саме будівництво з європейського гранту, як тепер повідомляють, передбачено 9,2 млн.

Вже й конкурс провели через Prozzoro, вже й Стоматолога почали демонтувати, одним словом.

Шанси, що все зупинять, а Муромця збережуть і врятують від відбійних молотків, дуже незначні.

Картина Анатолія Грицая

Однак, тут треба зважити на один момент.

Якщо фонтан зі скульптурою перенести, а під ним провести розкопки, то там…

Теоретично… Можна знайти… підземний хід.

 

Єдиний реально цікавий підземний хід у Рівному, який, якщо він існував, міг вести від Палацу Любомирських  на болоті до Палацику Любомирських «на гірці». В сучасному нашому парку.

[media=153375][media=153370]

Не факт, що такий безглуздий підземний хід існував, але правдою є те, що на певному етапі Любомирські були неймовірно багатими і теоретично цілком могли витрачати гроші на безглузді проєкти.

Тож, якби Максименку вдалося, прибравши Муромця, знайти під фонтаном підземний хід довжиною майже у кілометр – до підвалів колишнього палацу, то…

 

Напевно, всі в місті змирилися б із будівельними пертурбаціями в парку та визнали б, що вони були корисні.

[media=153377] [media=153388]

На жаль, шанси, що під самим «Стоматологом» знаходиться отвір до підземного ходу, є вкрай невеликими.

Так чи інакше, міській владі варто починати думати над перенесенням Іллі Муромця та його фонтану на нове місце.

 

На це потрібні будуть кошти, то варто починати думати й про них.

[media=153393][media=153387]

Ідеальне  нове місце для «Стоматолога» – клумба на місці колишньої «Пательні».  Місце виглядає достатньо «порожнім». Фонтан зі Змієборцем тут дивився б на ура. Він сюди просто проситься.

Подібні пропозиції нині часто можна почути в коментарях під матеріалами на тему нелегкої долі улюбленого «Стоматолога» рівнян, однак….

 

Ми ж пропонуємо піти ще далі і разом з перенесенням Богатиря-Змієборця відновити ще й фонтан, який знаходиться за 100 метрів нижче від «Пательні» (по цій самій алеї).

[media=153391] [media=153372]

Очевидно, що відновлюючи фонтани тут, місто мало б відновити й повноцінну роботу всіх паркових каскадів – від «Ліона» до «Дюймовочки».

На все це теж треба буде гроші, але ж ми говоримо про Парк.

 

Про реальну окрасу нашого міста, де багато рівнян ховається літом від спеки. Робочі фонтани (і в великій кількості та різних місцях) були б тут дуже доречними. Набагато доречнішими ніж якісь китайські атракціони замість прекрасно ще робочого «Вітерця», наприклад.

Одним словом, якщо діяти за правилом, що з будь-якої халепи треба шукати вихід, який дає найкращий результат, то перенесення центрального фонтану – в самий центр Парку – з одночасним відновленням усіх інших наявних (і колишніх) фонтанів у Центральному парку м. Рівне, безперечно, стане гарним виходом із тієї халепи, в яку завели нас «квест-кімнати».

До речі, ці «квест-кімнати» можуть виявитися не такими вже й поганими в результаті.

 

 Уявіть, як вечорами з цих підземних вікон битиме різними кольорами світло. Буде ґуд.

До речі, у Змія в пащеці теж колись стояла червона лампа. Треба буде її відновити.

На новому місці.[media=153379]

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень