«План для водія +/- 1000 грн/день з маршрутки. Думаєте, це багато?», - інженер-далекобійник про секрети Рівного

Телефоном із литовського Шауляю

На один з ефірів міського голови – вони регулярно проходять на Радіо Трек – прийшло запитання.

Того разу на нього не вистачило часу. Однак, савтор формулював його так, що ми вирішили зателефонувати на вказаний номер самостійно. Відчувалося:

Людина, яка написала це запитання, має що сказати і розказати.

Ми не помилилися, на іншому кінці нам відповів Олександр, який свого часу кілька років пропрацював на маршрутах Рівного, а нині трудиться далекобійником у Європі:

– Так, три роки тому я ще працював на маршрутах по Рівному. Зараз тут далекобійником. Офіс компанії у Литві, але так – по всій Європі.

Поїхали через гроші, напевно. Скільки платять там, скільки отримували в Рівному?

– Зараз тут нашим водіям в середньому платять 2000 євро. У Рівному ж на непоганому маршруті я отримував 700 грн день

– 20 000 грн на місяць?

– Ні, ми ж працювали три дні через три. Тобто загалом 15 днів на місяць… Це ж дуже важка робота: вставати треба о 4:30 ранку, поки доїдеш, поки медогляд. Працювати треба до ночі: до одинадцятої, до 11:30

Усі думають, що маршрутчики значно більше заробляють…
 

Водії – ні. Є кращі маршрути, там заробіток більший. Наприклад, 49-ий такий маршрут, там бувало й 1500 за день заробляли хлопці. Але знову ж і від сезону залежить, і від дня тижня. Та й це ми про найкращий маршрут говоримо. 39-ий, наприклад, теж рахується одним із кращих, але там заробіток був до 800 грн максимум.

– А як громадський транспорт організовано в Європі?

– Ну, от він тут всюди, де я бачу – громадський, не приватний.

І вам це подобається?

– Так, я хоч і колишній маршрутник, але вважаю, що маршрутки по місту їздити не повинні. От зараз живу тут у Шяуляї, це Литва, місто зі 150 тис. населення: весь транспорт – комунальні автобуси.  Дуже чіткий графік руху.

– Електронно все?

– Ні, паперові висять графіки руху. Дотримуються абсолютно – хвилина у хвилину. Уточню, що і пластикові теж бувають графіки. І програма є типу «Дозору», де видно рух всього транспорту.

– Уся оплата єдиним електронним квитком?

– Ні, тут не зовсім так. Переважно в Європі ти можеш і готівкою платити, й карткою на зразок проїзного. В Шяуляї, коли платиш готівкою, то вартість 1€.

Якщо ж карткою, то вартість 0.60€. Якщо друга поїздка протягом години після оплати першої, то вартість 0.30€, третя – безкоштовно. Правда на період пандемії оплату готівкою відмінили, але це через COVID.

Цікаво, що площа литовського Шауляю з населенням 130 тис. є БІЛЬШОЮ за площу Рівного

– Що ще цікавого?

– Тут головне, що маршрути їхніх автобусів між собою майже не перетинаються. Лише на кількох зупинках, подібно до метро, щоб можна було зробити пересадку. І це дуже контрастує з тим, що робиться у нас в Рівному. У нас на дорогах – хаос.

– Проясніть, будь ласка

– У нас дуже багато маршрутів, які дублюють одне одного. Візьміть 61, 39, 45, 65: по всій дорозі від ЦУМу до Ювілейного вони йдуть разом, влаштовують перегони між собою…

– Війни перевізників...

– Ну, не війни, але ситуація нездорова і таких дублювань по різних напрямках у Рівному дуже багато. Тому, якби мене запитали, я б порадив у першу чергу розібратися саме з цим: розвести маршрути так, щоб вони одне одного не дублювали.

– А може вимагати, щоби власники маршрутів почали замінювати маршрутні таксі на автобуси?

– Це – неможливо. Точніше, не уявляю, як вони це зроблять. Просто порахуйте: хай з однієї маршрутки в день власник отримує 1000 грн. При вартості нового автобуса в $50-60 тисяч порахуйте, скільки часу треба, щоб його "відбити"...

Це щоб рівняни не плекали ілюзій на рахунок оновлення парку. Жоден перевізник на це не погодиться, я так думаю.

Це певно треба, щоб їх – нові автобуси – купувало місто

– Напевно, але рухатися треба саме в цьому напрямку. І от ще мені подобається в Шяуляї. Тут всі пільговики мають картки, вартість яких їм відшкодовує місто.

Не знаю точно, як це працює, але переконаний, що якби Рівне взяло і просто перебрало чи скопіювало під себе організацію громадського транспорту Шяуляю, це було б дуже корисно для всіх нас.

– А скільки отримує водій комунального автобуса в Шяуляї?...

– 1300 євро.  Нам до такого далеко, але треба до чогось подібного йти, бо робота водія дуже непроста й от ці «наїзди», які я часто бачу в інтернеті на водіїв маршруток наших, я проти них.

Справа в тому, що люди бачать лише один якийсь бік медалі.


В маршрутці водій має і квитки продавати, і правильно здачу давати, і пільговиків контролювати, і нікого не забувати, і рух забезпечувати, і пасажирів ублажати, і прибирати за ними і блювотиння, і не хочу навіть говорити що.


І все це за гроші, за які ніхто інший працювати не погодиться.

До речі, а скільки коштує зараз «отримати маршрут у Рівному»?

– Не будемо казати про «зараз», але раніше була такса – 2000 грн/міс. Це для проходження тендеру без проблем.

Але там була певна залежність, бо є в Рівному маршрути дуже важко окупні. Зараз, під час пандемії, я взагалі не знаю, як вони виживають, тому й переконаний, що місто має переходити на модель виключно комунального транспорту.
 

Ну, це моє таке бачення.

До речі, як ми з’ясували, Олександр не просто водій зі стажем, але й має і профільну вищу освіту, яку отримав у НУВГП : «Автомобілі й автомобільне господарство»

P.S.

До речі, Рівне не має міста-побратима у рідній нам Литві.

Можливо, з легкої руки Олександра ми звернемо увагу на прекрасне місто Шяуляй?

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень