«Пекло для жінок»: у Польщі заборонили аборти, жінки знову вийшли протестувати

Згладити це протистояння між владою і громадянами не вдалося

Фото з сайту polityka.pl

Скандальна постанова Конституційного суду Польщі, яка майже повністю забороняє аборти, набула чинності 27 січня. Рішення було прийняте ще 22 жовтня 2020, однак через масові протести по всій країні та різке зростання захворюваності на Covid-19 воно не набуло чинності.  

 

Повна заборона абортів?

 

Відповідно до постанови,

жінка має право на аборт лише у випадку зґвалтування, інцесту чи педофілії, або ж у випадку, коли вагітність загрожує її життю або здоров’ю. Таких випадків лише близько 2%, тому це означає майже повну заборону абортів у Польщі.

Варто зазначити, що навіть до прийняття цього рішення Польща славилась як країна з найжорсткішими законами щодо абортів у Європі – для переривання вагітності мала бути дуже вагома причина. Однак постанова суду ще більш загострила ситуацію, майже повністю заборонивши аборти. Це обмеження прав обурені громадяни та громадянки назвали «пеклом для жінок», і це гасло стало одним з найпопулярніших на протестах.

 

Передісторія

 

Рішення про заборону абортів було прийняте ще 22 жовтня 2020, однак не набуло чинності. Уряд вирішив відкласти виконання цього рішення на пізніше – мовляв, ситуація з пандемією важливіша.

Президент Польщі Анджей Дуда вніс пропозицію до Сейму, яка передбачає дозвіл на аборт у випадку летальних дефектів плоду. Це мало бути компромісом між консервативною владою і обуреними громадянами. Однак Конституційний Суд заявив, що згідно з конституцією, людина має право на життя від моменту зачаття, а переривання вагітності є прямим порушенням цього права. «Девіталізація людської гідності через її фазу розвитку є нераціональною, адже позбавлення життя, незважаючи на стадію, водночас знищує суб’єкт, якому належить ця гідність», - йдеться в обґрунтуванні рішення Конституційного суду.

 

Три місяці мовчання

 

Між моментом прийняття рішення і моментом його набуття чинності минуло майже рівно три місяці, хоча 1 грудня уряд заявив, що «рішення має бути прийнято негайно». Наступного дня воно мало бути опубліковане, щоб про це дізналися громадяни. Однак минуло три місяці. За цей час протести вщухли, та все ще залишалась непевність щодо того, як вирішиться ця ситуація.

 

Збіг обставин? Навряд

 

Фото з сайту polityka.pl

Варто згадати, що наступного дня після оголошення рішення прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про пом’якшення карантинних обмежень. Зокрема, про відкриття торгових центрів та скасування так званих «годин для пенсіонерів», коли магазини та аптеки могли обслуговувати лише осіб віком від 60 років.

 

Нова хвиля протестів

 

Польські жінки обурені таким рішенням – на їхню думку, це суттєво обмежує їхні права та фактично позбавляє їх права вибору щодо власної вагітності. Вони знову виходять на протести по всій Польщі, як це було у жовтні та листопаді – перш за все у столиці та інших великих містах – Кракові, Лодзі, Гданську, Щечині, Вроцлаві, Познані.

Імовірно,  що країною прокотиться нова хвиля масових протестів та страйків. Лідерка польського жіночого страйку Марта Лемпарт оголосила про загальнонаціональні протести 28 і 29 січня:

Ніщо вже не буде таке, як було. Пам’ятаймо, що ми маємо трактувати це як попередження для тих, хто думає, що буде так само. Що будемо чекати. Що жінки і меншини чекатимуть на свої права. Вже не буде демократії без прав людини, ця модель вже не діє.

 

Ангеліна Ралко,

Щецин, Польща.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень