Немовля померло не від щеплення, а захлинулося? Родичі та слідчі другий рік чекають експертизу

Третю у цій справі

Бабуся і мама Фаїни

Уже рік перебуває у черзі на комплексну комісійну експертизу у головному бюро судово-медичних експертиз у Києві справа про смерть 6-місячної Фаїни Кльоп із села Лісопіль Костопільського району на Рівненщині. Уже третя експертиза у цій справі має остаточно встановити причину смерті дитини. Увесь цей час кримінальне провадження залишається незакритим, а розслідування – незавершеним.

Фаїна Кльоп померла у березні 2019 року внаслідок дихальної недостатності і набряку мозку. За дві години до того їй зробили щеплення від гепатиту Б та поліомієліту у місцевій амбулаторії сімейної медицини. Удома бабуся помітила, що дитина задихається, і викликала «швидку». Бригада приїхала на виклик - і зарадити нічим не змогла, лише констатувала смерть дівчинки. Бабуся тоді стверджувала, що «швидка» їхала 40 хвилин, тобто надто довго. На «швидкій», а потім і Олег Вівсяник, на той час ще заступник начальника обласного управління охорони здоров’я, запевнили, що насправді невідкладна допомога їхала 10 хвилин, а не 40.

Олег Вівсяник

Бабуся дитини одразу звинуватила лікарів, мовляв, зробили щеплення - й загубили дитину. У медичній карті згода батьків на щеплення нібито була, але мама дівчинки на той час була неповнолітньою, а бабуся стверджувала, що вона особисто була проти вакцинації. Після смерті Фаїни вона влаштувала скандал в амбулаторії, штурхала медиків, кидала усе, що траплялося під руку.

Подейкували, нібито лікар, який оглядав немовля, та медсестра, яка робила щеплення, мали неприємності. Але пізніше виявилося, що нікого з роботи через смерть цієї дитини не звільнили.

Однак за фактом неналежного виконання медичним працівником своїх професійних обов’язків поліція відкрила кримінальне провадження.

Медики запевняли, що того ж дня тією ж вакциною щеплювали інших дітей і ні у кого не було жодної реакції, та що від обох вакцин, які отримала Фаїна, раніше у дітей жодного разу не було побічної реакції. Олег Вівсяник запевнив, що причину смерті встановить детальна експертиза, на яку потрібно чекати близько місяця.

Вона виявила у дівчинки та у її родичів менінгококову інфекцію. Відтак у висновку було зроблено припущення, що інфекція могла спричинити дихальну недостатність, від чого дитина померла.

Родичі залишилися невдоволені цими висновками й далі наполягали, що причина смерті – саме вакцинація. Вони навіть погодилися на ексгумацію і повторну експертизу тіла.

Приблизно через пів року після похорону тіло викопали і провели дослідження, яке виявило залишки їжі у легенях. Цього чомусь не помітили одразу після смерті, коли робили розтин тіла. Та ця обставила вказувала на інше: що дитина могла захлинутися через неправильне положення під час або після годування. А отже, з вакцинацією це жодним чином не пов’язано.

Тож слідство одержало два зовсім різні експертні висновки, жоден з яких не вказував на проблему з вакцинами чи з проведенням щеплення.

Тому було призначено третю – і останню – експертизу, у головному бюро СМЕ. У відділі комунікації поліції Рівненщини повідомили, що справу про смерть маленької Фаїни Кльоп у Києві ще й не брали в роботу, і що чекати черги у головному бюро можна навіть до двох років.

За час, що минув після смерті дитини, її мамі виповнилося 18 років. Вона народила другу дитину. Медпрацівникам претензій більше не висловлює. Чи дає вона дозвіл на щеплення своєї другої дитини, в амбулаторії не кажуть.

Та якщо у 2019 році загальний рівень вакцинації дітей у Костопільській амбулаторії сімейної медицини у порівнянні з попереднім роком дещо зріс, то у 2020-му, попри заклики лікарів не ігнорувати календарем щеплень, показник охоплення ними дітей через епідемію коронавірусу знизився.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень