Не бояться цигаркового диму та летять на запах поту, або Що рівнянам треба знати про комарів

І про що варто забути

Традиційно на Трійцю чимало рівнян рушають на пікніки. Окрім вогнища, ковбасок барбекю та пісень під гітару, відпочинок на природі тісно асоціюється з комарами.

В суспільстві побутує багато міфів щодо цих комах.

До прикладу те, що ультразвук їх відганяє.

Що саме є неправдою про комарів розповів ентомолог, головний науковий співробітник Інституту захисту рослин Національної академії аграрних наук України Віталій Федоренко, пише видання Сьогодні.

Від комара можна підхопити ВІЛ

Комар не може переносити вірус на своєму хоботку, ніби шприц. Він випускає лише слину, яка не дає згортатися крові. До того ж, науковці довели, що кишечник комара деактивує вірус ВІЛ,

Укуси комарів не шкідливі

Комарі переносять гепатит і дирофіляріоз. (захворювання, що викликається глистами класу нематод).

Підхопити від комара гепатит дуже складно. Знову ж таки треба контакт зараженої крові з вашою. Ймовірність не більше 1%.

У той же час дифіляріями заразитися дуже просто. Ця хвороба дуже поширена на території України за даними ВООЗ.  В зараженому місці виникає нагноєння. Організм людини переживає сильну інтоксикацію.

В Україні немає малярійних комарів

Їх в Україні сім видів, однак через клімат стихійно ця хвороба не поширюється.

Комарі «люблять» дітей

У дітей завжди повно комариних укусів. Це пов’язано з імунітетом, який гірше бореться зі слиною комарів. У деяких дорослих з послабленим імунітетом може бути та ж сама ситуація.

Комарі реагують на тепло

Не реагують. А на запах – реагують.

Коли наше тілопітніє, «носаті» краще відчувають, де потенційна жертва. Тобто після рубання дрів для ватри, активних ігор комарів навколо вас стане ще більше.

Комарі бояться цигаркового диму

Уся справа у температурі диму. Спершу вона висока, тому комарі уникають гарячого потоку. Далі дим холоне і комахам немає до нього діла.

Комарі не реагують на колір

Навпаки. Їх приваблює жовтий і синій колір. Ще в середині XX століття німецький ентомолог Меріке винайшов пастку для комах у вигляді чаші, заповненої рідиною.

Коли використовували білу чашу – комарів в ній було одиниці. Найбільше зліталося на жовтий і синій.

Утразвук відлякує цих комах

Комарів відлякує шум крил бабки – 20-170 Герц.

У той же час ультразвук – вище 20 000 Герц. Відповідно, якщо комарі бояться низьких частот, високі їм нідочого.

За словами спеціаліста, аби відбитися від цих комах, треба нанести на тіло щось дуже пахуче. З цим ненадовго справляються спреї. Також на оголені ділянки тіла, якщо їх небагато можна нанести ефірну олію.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Теги: комарі
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень