Андрій, який будує дворівневий дім-кулю біля Рівного, вже літає у ньому на дронах (ФОТО/ВІДЕО)

«Чтобы не скучно было жить» (с)

Неподалік Рівного, у селі Радиславка, з’явився незвичний будинок у вигляді кулі. Це привернуло увагу рівнян і мешканців сусідніх областей.

Свій матеріал цій споруді та автору проєкту Андрію Слюсаренку присвятило й луцьке видання Вісник+К.

Ми ж зайшли на ФБ-сторінку Андрія й побачили там цікаві відео, якими доповнили цей матеріал волинських колег.

Витрати при будівництві менші на третину

Задумав звести оригінальне житло для своєї сім’ї рівнянин Андрій Слюсаренко. Він – математик за освітою, закінчив Національний університет водного господарства та природокористування.

Тож, перш ніж взятися за будівництво, прорахував безліч варіантів. І зупинився з дружиною на проєкті «геокупол».

– Основна ідея – створити легкодоступне й незалежне житло. Щоб було не надто затратно при будівництві, й потім на життя сім’ї не впливали тарифи на світло, газ чи воду, – розповідає Андрій. – Конструкція нагадує футбольний м’яч, створений з трикутників. Вона має надзвичайно велику міцність і довговічність, витримує серйозні навантаження.

Чоловік запевняє: переваг такої форми споруди багато.

Найперша – економічна вигода.

– З математичної точки зору, куля має найменшу площу поверхні при тому ж об’ємі приміщення. Фактично увесь наш будинок – це суцільний дах. Отож, не потрібно думати про фасад. За рахунок того, що зрізані кути, менше потрібно матеріалів під час будівництва. Та й опалювати такий дім значно дешевше, він добре обдувається вітром, йде значно менша тепловтрата, ніж у споруд зі звичайними стінами, – пояснює. – Для нього не потрібен дороговартісний фундамент.

За приблизними підрахунками, тільки витрати на будівництво, порівняно з традиційною хатою такої ж площі, зменшуються на третину! При сьогоднішніх цінах на матеріали це величезна економія.

Натисніть плей, щоб побачити як виглядає цей дім всередині 

«Стіна»-вітраж

– Важливо, що конструкція будинку «гнучка» – її можна зробити будь-якого розміру: маленькою чи великою, – наголошує Андрій. – Наш дім має радіус шість метрів, площу – близько ста квадратів. Для сім’ї цілком достатньо. Головна його особливість – дворівнева кухня-студія, яка не має звичайної стелі, бо над головою – купол з віконечками.

В іншій частині на другий поверх ведуть сходи. А там – «стіна»-вітраж і обідній столик. Як у ресторані просто неба! Можна сидіти, смакувати стравами і насолоджуватися краєвидами за вікном.

Андрій Слюсаренко ще й до того ж музикант-рокер

Сім’я ще добудовує дім своєї мрії. Обов’язково розпланують дизайн подвір’я, аби біля хати була краса. А поки облаштовують «підземний» поверх, у якому мають поміститися усі господарські приміщення, погріб  і навіть невеличка лазня. На дашку при вході будуть сонячні батареї, аби будинок сам себе забезпечував електроенергією.

Проходячи повз, люди дивуються, бо здалеку дім виглядає дуже незвично. Постійно розпитують в Андрія, ну чому ж все-таки його хата кругла? Він відповідає:

– Ми усі вийшли з «круглого дому» – з маминого живота. Це створено самою природою.

Наталія КРАВЧУК

А на цьому відео показано, як здійснювалося будівництво з вересня 2018 р.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень