«Кажан»: розповіли про «автора» коронавірусу з Китаю (ФОТО/ВІДЕО)

«Мати диявола»

55-річна китайська вчена, вірусологиня Ши Чженлі зі своєю командою роками досліджувала коронавірус у кажанів, зокрема і потенційно небезпечні для людини. 

У 1990 році жінка отримала ступінь магістерки в Уханьскому інституті вірусології Академії наук Китаю, а у 2000 – ступінь докторки філософії в Університеті Монпельє II у Франції. 
 

Про це пише видання «Гордон».

Ши Чженлі

Уже в 2005 році вчені під керівництвом Ши Чженлі виявили коронавірус у кажанів, що мешкають в південних провінціях Китаю.

Відтоді вчена з командою зробила багато експедицій з пошуку печер, де жили ці тварини.


Вони збирали біоматеріал, аналізували, систематизували.


Тоді вірусолог і отримала прізвисько «Кажан».

У 2015 році в журналі Nature з’явилася стаття під назвою «Кластер SARS-подібних циркулюючих коронавірусів кажанів демонструє потенціал для зараження людини», серед авторів якої – китаянка-вірусолог.

У матеріалі йдеться про те, що для вивчення можливості зараження людей вірусами кажанів був створений химерний вірус – новий гібридний вірус.


Вчені довели, що мутований коронавірус цих тварин зможе перекинутися на людину і викликати нову хвилю епідемії захворювань, схожих на атипову пневмонію.

Уже в 2020 році видання Nature написало:

«Нам відомо, що ця стаття використовується як основа для неперевірених теорій про створення нового коронавірусу, що викликає COVID-19.


Немає ніяких доказів того, що це правда. Вчені вважають, що тварина є найбільш вірогідним джерелом коронавірусу».

У 2017 році в тому ж журналі вийшла стаття «Печера кажанів розгадує таємницю смертельного вірусу атипової пневмонії – передбачається, що може трапитися новий спалах».

У матеріалі повідомлялося, що команда Ши Чженлі в печері південної провінції Юньнань знайшла кажанів-підковоносів, у популяції яких виявили “всі генетичні будівельні блоки атипової пневмонії”.


Також повідомлялося про можливе виникнення нової епідемії атипової пневмонії серед людей.

Через три роки вірусолог поставила в Ухані перший діагноз нового коронавірусу COVID-19, а з початком епідемії сформувала експертну групу з дослідження SARS-CoV-2.

У 2020 році Ши Чженлі з колегами опублікувала нову статтю під назвою «Спалах пневмонії пов’язаний з новим коронавірусом, який, ймовірно, походить від кажанів», у якій стверджувалося, що геном SARS-CoV-2 на 96% ідентичний геному коронавірусу кажана.

Газета South China Morning Post написала, що робота вченої зі створення однієї з найбільших в світі баз даних про віруси, пов’язані з кажанами, дала науковому співтовариству перевагу в розумінні нового штаму.

Але, за даними видання, одночасно у бік жінки посипалися і звинувачення:

Деякі люди навіть називали її «матір’ю диявола».

Натисніть плей, аби побачити апетитних кажанів

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень