Кузнєцова виключили з технікуму. Він був неуком, але зустрічався з Шеленбергом. Його любила Довгер (6 ФОТО)

І взагалі їх тут було двоє: Никифор і Німець – обидва в ролі Пауля Зіберта

[media=203823]

В містичній історії Рівного є багато цікавих постатей. Микола Кузнєцов – одна з найбільш контраверсійних та незрозумілих.

Власне, так і мало б бути з розвідником, але…

Днями в групі Старе Місто. Рівне історичне виклали посилання на публікацію в газеті «Волинь».

Її автор Олександр НАГОРНИЙ, як виглядає, вирішив радикально переписати всю історію Кузнєцова, посилаючись на свідчення та розвідки відомого в нашому місті Кіма Петровича Закалюка, який понад 40 років займався вивченням усього пов’язаного з Кузнецовим

Подаємо далі ключовий витяг із цієї публікації:

КУЗНЕЦОВА ВИКЛЮЧАЛИ З КОМСОМОЛУ І СУДИЛИ

Я думаю, що для читачів «Волині», які у свій час не ознайомилися з думками Кіма Закалюка, варто навести встановлені ним в результаті багаторічної копіткої роботи прямо-таки шокуючі біографічні факти майбутнього Героя.

Валя Довгер (було їй 17 років), яка стала подругою Кузнецова в Рівному і котра, схоже, закохалася в нього, сказала після війни Закалюку про книги «спогадів» партизанів:

«У них стільки фантазії, вигадки та домислу, що читати їх немає бажання. З Миколи Івановича зробили супермена». І це насамперед стосується біографічних даних.

Кузнєцов та Довгер

Почнемо з того, що Никанор Кузнецов (саме таке ім’я було в нього, це вже потім він поміняв на більш благозвучне) за походженням, як записано в документах, «из семьи антисоветского чуждого элемента». Тобто був із заможної сім’ї, батько перебував у білих, а вже потім — в армії Тухачевського.

Тому й був Никанор виключений з комсомолу, а також з лісного технікуму, де провчився 2,5 року (докопалися!).

Довелося Никанору їхати в Комі-Перм’яцький національний округ і працювати лісотаксатором.

Потрапив нібито випадково в компанію з ділками, які складали липові відомості та привласнювали кошти, і був засуджений в 1932 році в Кудимкарі. Там теж побував Кім Закалюк. Свого терміну покарання не відбув – переглянули рішення суду. До речі, реабілітований Кузнецов тільки в 1967 році судовою колегією в кримінальних справах Верховного Суду РРФСР.

До 1936 року був працівником конструкторського відділу «Уралмашу» — розносив креслення по цехах.

У той же час закінчив курси німецької мови. За даними Закалюка, Микола Кузнецов не мав повної середньої освіти, не міг захистити дипломну роботу інженера німецькою мовою, як писали, не був членом компартії, енкаведистом (працював на управління зовнішньої розвідки), не мав військового звання і тільки згодом рівненські чекісти клопоталися про його офіцерство.

Старанно приховувалося, що Никанор – Микола одружився в 1930 році з Ольгою Чуєвою, а в Москві захопився сусідкою Ксенією, яка його спочатку сприймала за німця.

Чекісти, друзі розвідника, з якими спілкувався Закалюк, теж не могли зрозуміти, звідкіля в Кузнецова такий дар до вивчення німецької мови. На «Уралмаші» він нібито спілкувався з німцем-антифашистом, що було в Москві — таємниця.

Але є дані, що він до війни виконував різні розвідувальні і оперативні завдання, «об’їздив пів-Європи» і навіть зустрічався з одним з керівників головного імперського управління безпеки, шефом гітлерівської розвідки Шелленбергом.


Якщо всі ці факти підтверджені документально (червона папка!), то це лише свідчить, що Кузнецов справді був надзвичайно обдарованою хороброю людиною, із задатками актора — справжній сибірський самородок. Інша справа, як його використовували.

(Продовження у наступному номері).

У коментарях до цього допису в групі Старе Місто. Рівне історичне можна прочитати таке:

Aleksandr Namozov

Матеріал цікавий, але на жаль, неправдивий. Я автор двох книг про цього терориста. Ще встиг поспілкуватись з живими свідками, які його бачили і знали.В останню хвилину відмовився на камеру розповідати чоловік який виконував вирок СБ УПА. Багато цікавого я почув і записав.

 

СБ УПА шукала провокатора терориста. І знайшла його. А як його звали, Микола чи Пауль, їх мало цікавило. Головне, що завдання було виконано.

 

На сьогодні є нові підтверджені дані. Самого Миколи Івановича Кузнєцова ніколи не було у Рівному. Його було розстріляно 1938 року в підвалах уральського НКВС. Діяли інші, але це довга історія...

 

Bogdan Gavrilchuk

Якщо це так, то мое припущення, що Кузнецовим мiг бути лише нiмець, отримуе документальнi пiдстави? Мiгранти стверджують, щоб бездоганно розмовляти на мовi нової батькiвщини потрiбно виїхати туди до вiку 6 рокiв, iнакше легкий акцент залишиться на все життя.

 

Aleksandr Namozov

Так, це був етнічний німець, завербований нквс, історія довга і цікава

 

Bogdan Gavrilchuk

Справжня сенсацiя.

До речі, з однією зі статей Олександра Намозова ви можете ознайомитися за цим посиланням:

Историк Александр Намозов: «Основную часть важнейших сведений, переданных в москву легендарным разведчиком николаем кузнецовым, добыли красавицы сестры Лидия Лисовская и Майя Микота»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень