Кіно і трохи дива: вночі у Рівному творці «Червоного» говорили про секрети зйомок (ФОТО/ВІДЕО)

А ще український фільм «Червоний» у Рівному викликав дискусію між істориками та режисером Зазою Буадзе

Довгоочікувану екранізацію роману «Червоний» Андрія Кокотюхи

зустрічали у Рівному журналісти, історики та… поліцейські. Вони, зокрема, стверджують, що екранізація «вдалася на славу».

Переконатися у цьому зможе кожен, хто не бачив допрем’єрного показу, вже на День Незалежності - 24 серпня. Саме тоді відбудеться офіційна прем’єра «Червоного», у Рівному також.

Режисер Заза Буадзе у Рівному

Режисер фільму «Червоний» Заза Буадзе та головний герой стрічки, львівський актор Микола Береза були у гостях на «Радіо Трек». Побачене і почуте, як виявилося, вразило навіть тих, хто ніколи не цікавився таким феноменом, як українське кіно!

Тож поговоримо про секрети зйомок.

Вони вас вразять!

Режисер Заза Буадзе у Рівному

Дали 20 мільйонів і позичили костюми. В Одесі

Заза Буадзе: 20 млн гривень дали на кіно. 10 млн виділило «Держкіно». Інша частина – це київська компанія та Одеська кіностудія. Зокрема, костюми дали в Одесі. Не секрет, що жоден український фільм  не відбив вкладені у нього гроші. Але кіноіндустрія в Україні розвивається гігантськими кроками. До речі, до кінця року вийде 13 українських фільмів. Це каже про народження та розвиток української кіноіндустрії.

Режисер Заза Буадзе у Рівному

Несправжній ГУЛАГ зі справжніми «зеками»

Заза Буадзе: Ми з нуля побудували табір Урлаг, справжній. Біля Кривого Рогу.

Масовка – 800 людей. 15 каскадерів. Фінал фільму – бій, масштабний.  Навіть землю ми завезли у той Урлаг, табір, червону. Для масовок я окремо відбирав людей, половина людей для масовки має по дві «ходки».

Ці люди принесли правду у той табір.

Усі хотіли фото із Миколою Березою та Зазою Буадзе

Божа іскра, актори і трохи чуда

Заза Буадзе: У фільмі багато дебютантів. Усі актори – грали до цього лише в театрі.

Усі актори мають Божу іскру. Кіно це великий труд і трохи чуда, але якщо немає того чуда – нічого не врятує.

Поліції було багато, а потім поліція просила зірок підписатись на плакаті про патрульних

Кокотюху викликали у табір, аби дописати сцену із Пасхою

Микола Береза: Це були насичені три місяці весни.

Зараз чогось пригадую, як Кокотюху викликали у наш табір. Заза настояв на тому, щоб Кокотюха приїхав і написав сцену із Пасхою. По суті це стало кульмінацією фільму. Під час зйомок сцени експромтом виникла ідея співати «Червону калину». З цієї пісні зробили саундтрек до «Червоного».

Місцеве населення, яке було задіяне у масовках, і в цій сцені, лежало на нарах, просто плакало. Люди по-справжньому плакали, коли почули, як ми співаємо ту «Червону калину».

 

Консультували режисера досвідчені історики і ще дехто

Заза Буадзе: У нас було багато консультантів. Один з них – директор Інституту національної пам’яті, відомий історик Володимир В’ятрович. З ним спочатку консультувався автор «Червоного», потім і я.

Данило Червоний) Тобто актор Микола Береза.

Микола Береза: Консультували нас навіть люди, які по кілька «ходок» мають.

Корінні жителі Кривого Рогу, вони ж були і у масовках. Вони розказувала про жаргон та поведінку злодіїв, наприклад.

Продовження «червоної історії»

Заза Буадзе: Осінню ми починаємо зйомки приквела «Червоного». Історія генезису героя. Великий історичний відрізок з 1936 року по 1945 рік. Це життя Червоного на Волині, потім у Львові. Це важче, аніж цей фільм, який вже знятий. Після цього зніматимемо сіквел, тобто третю частину «Червоного». Тут взагалі все зніматиметься в Італії, у так званому таборі переміщених осіб.

Після трилогії про Данила Червоного повернусь до втілення ідеї про яку казав раніше. А це зйомки фільму про вбивцю Степана Бандери – агента КДБ Богдана Сташинського.

За вечір було підписано багато плакатів

Боротьба яка триває досі

Заза Буадзе: Слоган нашого фільму звучить так: «Боротьба яка триває досі». Це не лише про бунт у тому таборі.

Ми досі на війні. Питають, чому я взявся за цей проект. Коли я пішов на свою першу війну, в Абхазії, моєму сину був лише рік. Тепер моєму сину 27 років, і я досі на війні. Ця війна повинна закінчитися. Але, закінчитися з нашою перемогою. Іншого варіанту немає.

На завершення варто зауважити, що особливу рецензію до книги «Червоний» свого часу писав нинішній Генпрокурор Юрій Луценко. Він, зокрема, будучи у СІЗО читав трилогію Андрія Кокотюхи і «прагнув її екранізувати».

Трейлер до «Червоного» дивіться тут:

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень