«COVID-19 піде на спад і без локдауна», – відомий лікар з Рівного дав резонансне інтерв'ю для РБК-Україна (ФОТО)

«Головне – в жодному разі не панікувати!» (с)

[media=207735]

В Україні коронавірус продовжує свою атаку і люди завмерли в очікуванні можливого швидкого локдауну, до якого нас потроху готує уряд.

Чи потрібен жорсткий карантин і коли ми побачимо поліпшення ситуації з COVID-19 у країні – розповів в інтерв'ю РБК-Україна відомий лікар-анестезіолог Павло Сільковський.

«Зменшення кількості захворілих коронавірусом ми зможемо спостерігати вже у лютому 2021 року. У лютому ми побачимо стійку динаміку зменшення кількості заражених.


Я поспілкувався зі своїми колегами з інфекційної лікарні, також до мене звертаються пацієнти. Ми вже бачимо певну стабілізацію ситуації.
 

Я подивився динаміку появи хворих за останній тиждень. Минулого тижня ця динаміка постійно збільшувалася, а на цьому тижні цифри тримаються на тому ж рівні і навіть трохи зменшуються. Звичайно, це зменшення може бути нестійким, але нових приростів немає.


Допускаю, ситуація може відрізнятися в різних регіонах країни. Невеликий сплеск захворюваності ми зможемо спостерігати з наближенням новорічних свят, бо люди будуть святкувати в родинному колі. Але потім піде поступове зниження кількості хворих і воно вже буде стійким», – вважає лікар. 

Хвороба піде на спад без всякого локдауну, каже Сільковський:

– Вже зараз в Україні ми маємо велике число людей, які перехворіли. Ці люди вже перестають бути переносниками і таким чином, кількість тих, хто переносить інфекцію – зменшується.

Потрібно враховувати динаміку не тільки тих, хто захворів, але й тих, хто вже одужав.


Вже тисячі людей перехворіли. Є підстава вважати, що хвороба піде на спад без всякого локдауну.

Тут і далі фото з ФБ-сторінки Павла Сільковського

– Локдаун не допоможе в боротьбі з COVID-19, бо він не впливає на кількість хворих і тяжкість перебігу хвороби, і не впливає на загальну смертність. Але жорсткі або м'які обмеження впливають на потік хворих (людей, які одночасно хворіють).

Обмеження потрібно вводити в тому випадку, якщо медична система не в змозі впоратися. Тоді потрібно вводити більш жорсткі обмеження. Кількість сприйнятливих до вірусу людей не зменшується і не збільшується з введенням локдауну.

Сільковсьський висловив і таку думку:

- Вважаю, що локдаун мало допомагає в боротьбі з коронавірусом. Це не кращий варіант, крім того, зараз маємо якусь стабілізацію. Не забувайте, у разі локдауну ми будемо мати масу інших проблем, пов'язаних з обмеженнями. У тому числі медичних, таких як:

  • відстрочка планових операцій і госпіталізацій
     
  • психологічні проблеми
     
  • зниження економічних здібностей
     
  • зниження доходів людей.

Наш земляк – проти введення жорстких обмежень. Він каже:

– Для того, щоб зупинити поширення інфекції, я б не вводив локдаун. Нам потрібно навчитися з цим жити (адже на сьогодні у нас багато інформації про вірус), а не намагатися вижити в цих умовах.

Так, вірус не збирається просто так йти, як цунамі і торнадо, але він може бути з нами певний час, навіть декілька років. Але ми не можемо стільки часу жити в таких жорстких обмеженнях.

 

У будь-якому випадку більшість людей перехворіє, а  так званий колективний імунітет до COVID-19 утворюється.


Вже багато досліджень підтвердили, що утворюється стійкий і тривалий імунітет до захворювання. У зв'язку з цим епідемія піде на спад і піде стабілізація. Сподіваюся, вже цієї весни.

Олександр Третяк та Павло Сільковський під час виборчої кампанії в м. Рівне

Павло Сільковський на виборах міського голови активно підтримував Олександра Третяка. Не виключено, що новий мер тепер запропонує Сільковському посаду начальника управління охорони здоров'я міста.

Тим часом радимо подивитися важливе звернення Сільськовського, де лікар пояснює: Чому при захворюванні на COVID-19 головне – в жодному разі НЕ панікувати.

Натисніть плей для перегляду

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень