Підземний хід у Рівному – знайдено! Довжиною в півкілометра (11 ФОТО)

Дослідники якимось чином змогли побачити його на карті 18 сторіччя

Як відомо, з нагоди своєї 20 річниці та для заохочення аматорів археології, Радіо Трек пообіцяло 20 пляшок віскі, тому чи тим, хто упродовж 2017р. знайде і розкопає у Рівному бодай 200 м. справжнього (прокладеного – до середини 19-го століття) підземного ходу.

Такого, яким можна буде пройти.

Чому це важливо?

Бо місто повинно мати свої легенди.

Тим паче, що нам тут неабияк допоміг письменник Володимир Короленко, який на весь світ проголосив, що у Рівному жили «Діти підземелля».

У сучасній Україні мало хто ту повість читав, але назву чули практично всі.

А значить…

Ще одна ілюстрація до тієї ж повісті. До речі, ориґінально вона мала назву "В дурном обществе"

Усі вірять, що в Рівному є підземелля

Де воно?

Архітектор і дослідник Петро Ричков, вірить, що знає де знаходилися Вхід та Вихід із підземелля у Рівному.

Він бачить його на старих картах 18-го століття, і виглядає, що те підземелля мало в довжину метрів з 500, як мінімум.

За переконаннями Ричкова, підземний хід вів десь від теперішнього «Стоматолога» в Парку до теперішнього ПДМу

 

А проклали його за наказом іще багатого тоді роду Любомирських.

Мовляв, збудували його спеціально для того, аби ходити ним на полювання (на Грабник) і водити з собою гостей – під землею.

Дамо слово досліднику:

Підвищена увага рівнян до відкритих нещодавно на території парку Шевченка "таємничих" підземель та тунелів змушує нас трішки розвіяти інтиригуючий флер загадковості і навіть, як часом припускається, причетності до цього явища невідомих цивілізацій ...

 


Чотири фрагменти найстарішої мапи Рівного від 1797 року дають підстави привідкрити трішки завісу над справжнім урбаністичним ілюзіоном князя Станіслава Любомирського

У другій половині 18 ст. невелике містечко Ровна (Ровно) повністю залежало від забаганок власника дуже небідного Станівслава Любомирського, острівний палац якого (1) з одного боку сполучався з міською ринковою площею (2) а з іншого – з вишуканим парком (3).

 

Часом ліньки було їздити кудись далеко на полювання, тому услужлива свита в один пркрасний момент заклала доволі розлеглий лісок з огорожею – так званий Сад розваг(4). Оскільки висадили тут переважно граби, місце стало зватися Грабником...

Для кращої комунікації поміж цим Грабником та панським парком була прокладена дорога. Починалася вона десь приблизно від нижньої паркової брами (5), а закінчувалася біля помпезно облаштованого входу до Грабника (6). Оскільки на початку цієї дороги був величезний виноградник, князю спало на думку закласти тут винний погріб, а задля "приколу" від низу до верху виноградної плантації і далі до Грабника влаштувати підземний хід і дивувати ним званих гостей...

На самому плані і на експлікації до плану цей «фокус» чітко відчитується: «підземний тунель поміж Садом розваг та Винницею».

А закінчувався цей тунель входом до того ж саду розваг у вигляді помпезної брами. Про спосіб та деталі тих аристократичних розваг нам залишається лише здогадуватися... Однак це вже напевне був правдивий ілюзіон (П.Р.)

Ось така от «знахідка»

Єдине, незрозуміло де це на тій карті

чітко відчитується: «підземний тунель поміж Садом розваг та Винницею»?

 

І чому француз, який малював карту та все тогочасне Рівне, не намалював нам самого підземного ходу?

 

Хоч трохи

У будь-якому випадку, є очевидним, що вказаний підземний хід, якщо вірити Петру Ричкову, цілком міг сполучати винницю (або винний льох), вочевидь, розкопаний нещодавно у парку, та вихід на Грабник (де нині знаходиться ПДМ)

Радіо Трек продовжуєо стежити за розкопками.

Хто б не знайшов тунель у Рівному: професійні археологи, чи група аматорів, 20 пляшок віскі від нас – до 20-ої річниці «Радіо Трек» – гарантовані.

Якщо ми зможемо відкопати бодай 200 метрів старого тунелю, міф про підземелля у Рівному оживе з новою і благотворною для міста силою.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень