Зміни у призначенні особливої пенсії: жінки зможуть отримувати по дві надбавки

На сьогодні законом передбачено отримання лише однієї з усіх можливих доплат

В Україні з’явився новий законопроєкт щодо пенсій за особливі заслуги. У разі його ухвалення зміни стосуватимуться багатодітних матерів, які втратили годувальника під час війни.

У пояснювальній записці вказано, що українські жінки щороку отримують почесне звання «Мати-героїня». Ця державна нагорода присвоюється жінкам, які народили та виховали до 8- річного віку 5-х і більше дітей, у т.ч. дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку.

 

На сьогодні такий статус мають близько 700 жінок.

Проєктом закону пропонується встановлювати таким жінкам одночасно дві надбавки:

  • за особливі заслуги перед Україною;
  • за заслуги померлого годувальника-військовослужбовця, який, починаючи з 2014 року, брав участь у відсічі та стримуванні збройної агресії рф та/або інших держав, перебуваючи безпосередньо в районах бойових дій.

Зауважимо, що згідно з чинним Законом «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», якщо людина має кілька заслуг, то доплата встановлюється лише за однією з підстав – на вибір. А після прийняття вищевказаних змін багатодітна жінка зможе отримувати доплату і за свої заслуги, і за заслуги чоловіка.

Відповідний законопроєкт №8123 уже розглянуто комітетом ВРУ з питань соцполітики та рекомендовано до прийняття.

Нагадаємо, пенсії за особливі заслуги призначаються в розмірі від 20 до 40% прожиткового мінімуму - як надбавка до основної пенсії. Право на такі доплати мають, наприклад, ветеранам війни, нагороджені орденами і деякими медалями. У разі загибелі такого ветерана частину цієї надбавки можуть отримувати його родичі. Окремо право на пенсію за особливі заслуги мають і багатодітні жінки.

Джерело: Соціальна інформаційна платформа

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень