Закон заплутав багатьох людей. Юристка спростувала поширений міф про відстрочку від мобілізації

Що треба знати про призов на службу засуджених?

В українському суспільстві побутує багато міфів щодо мобілізації. Одним із них є те, що усі засуджені, підозрювані та обвинувачені звільняються від військової служби. Насправді це не так.

Детальніше про це розповідає адвокатське бюро «Пані в законі» у Telegram.

Звідки взявся міф про звільнення від служби обвинувачених та підозрюваних?

Право на відстрочку встановлюється статтею 23 закону України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Ця стаття не надає права на відстрочку людям, які є у статусі підозрюваного або обвинуваченого.

- Але законодавство заплутало багатьох людей. У статті 17 про військовий обов'язок і військову службу (цей закон не регулює норми мобілізації - Ред.) передбачено відстрочку від строкової служби тим, кому оголошено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, або щодо яких розглядається кримінальна справа, - каже адвокат Кристина Очкур.

Юристка наголошує, що у законі нема підстави під час мобілізації для відстрочки для цих категорій громадян.

- Навпаки, 335 стаття передбачає, що можна зупинити судове провадження у справі, коли обвинувачений мобілізований до лав ЗСУ, - додає правозахисниця.

Також вона зазначає, що не всі, хто має кримінальну статтю, можуть підлягати звільненню від мобілізації.

- Ті громадяни, хто вчинили злочини, що стосуються національної безпеки, тяжкі та особливо тяжкі злочини, виключаються з військового обліку.

 

Але якщо ви раніше були засуджені за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину і звільнені від відбування покарання, то вас можуть мобілізувати, - говорить адвокатка. 

Джерело: РБК-Україна 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень