Забудьте слово «міністерка»: мовознавець «поставив хрест» на жіночому фемінітиві

Чи є фемінітив у слові «міністр»

ФОТО: УНІАН

Деякі українці сумніваються, чи правильно казати «міністерка», «прем'єрка», «академічка», коли йдеться про посаду жінки.

Попри те, що це дійсно назви професій жіночого роду, є певний нюанс, який слід розуміти. 

«Міністерка», «прем'єрка», «корупціонерка» - це так звані фемінітиви - назви професій жіночого роду. Фемінітиви мають право на життя, але якщо вони звучать органічно. Наприклад, «продавець - продавчиня», «лікар - лікарка», - пояснив відомий мовознавець Олександр Авраменко під час експрес-уроку для українців.

Водночас він нагадав про виключення - не від всіх професій можна утворити назву жіночого роду. Якщо слово звучить не органічно, це виглядає під час спілкування смішно, заявив філолог. Він навів приклад: 

«Якщо він перукар, то вона - перукарка. Так, це вірно. Але якщо він вівчар, то вона - вівчарка? Він електрик - вона електричка? Він пілот, то вона пілотка чи пілотеса, він посол - то вона послиха, посолка чи може послиня. Ні, друзі»,

Топ-вчитель України акцентував, за бажанням, жіночий рід можна підкреслити під час спілкування інакшими мовними конструкціями.

«Пам'ятаємо, що слова міністерка, академічка, послиха - це не варті уваги й не бажані, з точки зору вживання фемінітива, варіанти. Кажемо пані міністр або посол України завітала тощо"  - тоді буде й так зрозуміло, що йдеться про жінку», - зазначив філолог. 

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень