Яблучний чи винний: який оцет корисніший
Ще в давні часи його використовували як антибактеріальний та протигрибковий засіб
Оцет відомий людству з часів Гіппократа. Тоді його використовували як протигрибковий та антибактеріальний засіб для лікування численних інфекцій та захворювань. Одне з найпопулярніших застосувань оцту протягом багатьох сотень років – маринування та консервація.
В останні десятиліття зріс інтерес до метаболічного ефекту оцту, його впливу на зниження ваги та збереження стрункості. Попри те, що у світі існують десятки видів оцту. Але найбільш популярні – це столовий (звичайний), винний та яблучний.
Більш корисним вважають яблучний оцет, тому що в ньому є всі вітаміни, присутні в яблуках: вітаміни групи B, C, E, A, молочна кислота і пектин.
Він знижує апетит, позитивно впливає на перистальтику кишківника та обмежує відкладення жиру. А ще це чудовий помічник у боротьбі з ревматизмом.
Склянка води з лимоном та 2 чайними ложками яблучного оцту допомагають перетравлювати вуглеводи та знижують ризики появи холестеринових бляшок на стінках судин, — розповідають лікарі.
Винний оцет має свої переваги.
Це природний антисептик. Він уповільнює процеси старіння завдяки антиоксидантам, зміцнює імунну систему завдяки флавоноїдам у складі, покращує обмінні процеси, має багатий вітамінний та мінеральний склад завдяки корисним властивостям уповільнює ріст ракових клітин.
Розчин з винним оцтом можна застосовувати для схуднення. Він містить корисні для організму інгредієнти - вуглеводи, глюкозу, фруктозу, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, цинк, марганець, селен.
Але важливо правильно приймати його – не більше 1 столової ложки, розведеної у склянці води кімнатної температури, краще – після їди.
Крім користі оцет може завдавати шкоди здоров'ю.
Оцет варто виключити людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, протипоказаний при циститі, також не рекомендовано вживання оцту людям із захворюваннями нирок.
Як вибрати оцет:
- Вміст оцтової есенції у натуральному оцті не перевищує 5 % (не кислий продукт);
- Натуральний яблучний оцет характеризується невеликим осадом на дні місткості та приємним фруктовим ароматом;
- У хімічному оцті оцтової есенції понад 9%. Синтетичний оцет негативно впливає на організм;
- Купуйте оцет у пляшках із затемненого скла;
- Зберігайте оцет у темному прохолодному місці із щільно закритою кришкою та виключіть доступ дітей до цього продукту.
Радіо Трек: НОВИНИ